BNR va reduce dobanda cheie cu inca 1,25 puncte in 2010

Data publicarii: 14-01-2010 | Finante-Banci

BNR va reduce probabil dobanda de politica cu inca 1,25 puncte procentuale in acest an, pana la 6,25%, dar gradul de agresivitate al bancii centrale va fi influentat de implementarea programului economic stabilit cu FMI, de stabilitatea politica si evolutia cursului valutar, considera analistii Citi.

"Decizia suprinzatoare adoptata de BNR in luna ianuarie sugereaza ca institutia este multumita de evolutiile recente din plan politic si de progresul realizat in privinta acordului cu FMI, si ca tinde sa realizeze relaxarea poluticii intr-o maniera timpurie, pentru a profita de evolutiile recente pozitive, avand in vedere posibilele temeri pe termen lung privind stabilitatea politica si absenta unor semne puternice de revenire sustenabila a economiei", se arata intr-un raport al Citi.

Expertii arata ca rata anuala a inflatiei s-a plasat in 2009 la 4,7%, peste tinta fixata de BNR, de 3,5%, plus/minus un punct procentual. Rata anuala a inflatiei a depasit si in 2007 si 2008 limitele superioare ale intervalelor tintite de BNR cu cate 1,5 puncte procentuale, dupa ce s-a ridicat la 6,5% si, respectiv, 6,3%.

Integral in Gardianul