FEM: 20% sanse sa apara o noua criza financiara

Data publicarii: 15-01-2010 | International

Lumea s-ar putea confrunta cu o noua criza financiara ale carei costuri ar putea depsi pragul de 1.000 miliarde euro, bani suportati in egala masura de companiile private si economiile suverane, se arata intr-un nou raport.

Studiul, intocmit de Forumul Economic Mondial (FEM) ca preambul al intalnirii anuale pe teme economice de la Davos, recomanda investitorilor sa fie pregatiti pentru o potentiala replica a crizei care ar putea mari numarul falimentelor si al statelor intrate in incapacitate de plata.

In Raportul Global al Riscurilor, FEM atentioneaza si asupra supraincalzirii economiei chineze care, in loc sa contribuie la normalizarea pietelor globale, va avea efectul opus, o dezechilibrare si mai accentuata a finantelor.

Analistii FEM spun ca exista o sansa din cinci sa se produca o noua criza, argumentand ca cea declansata in 2008 a deschis calea spre o serie de probleme viitoare, fapt cauzat in mare masura de actiunile gresite ale autoritatilor si factorilor de decizie din lumea afacerilor.

Unul dintre riscurile cele mai serioase amintite in document este cel al datoriilor guvernamentale, multe tari intampinand deja serioase dificultati in plata imprumuturilor externe contractate anterior.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: