Bancherii doresc devalorizarea leului

Data publicarii: 15-01-2010 | Finante-Banci

Banca Nationala a Romaniei (BNR) s-ar putea vedea fortata sa intervina pentru a deprecia leul, daca moneda se apreciaza semnificativ fata de euro, pana la un nivel care ar afecta economia, anticipeaza analistii ING Bank.

"Daca leul creste semnificativ fata de euro, datorita randamentului mai ridicat si imbunatatirii apetitului pentru risc la nivel global, productia economica ar putea fi afectata. Acest scenariu este acuzat de faptul ca economia nu a profitat in intregime de perioada de cadere a monedei, iar acum se va confrunta probabil cu o moneda mai puternica. In consecinta, BNR ar putea fi fortata sa intervina pentru a slabi pozitia leului, iar acesta este motivul pentru care estimam ca rata cursului de schimb nu va cobori sub 4 lei/euro - desi nu excludem aparitia temporara a unor astfel de niveluri pe parcursul anului", se arata intr-o analiza ING.

Banca anticipeaza un curs de 4,15 lei/euro la sfarsitul primului trimestru, 4,25 lei/euro la jumatatea anului, respectiv 4,1 lei/euro la finalul lui 2010.

Referinta BNR a crescut usor ieri, cu 0,71 bani, la 4,1286 lei/euro, dupa patru sedinte consecutive de apreciere a monedei nationale, iar, potrivit dealerilor, avansul cursului de schimb a fost determinat de cererea ridicata de euro din partea clientilor comerciali.
Cursul publicat miercuri de Banca Nationala a coborat cu 1,4 bani, la 4,1215 lei/euro, cel mai redus nivel din ultimele noua luni.

Gardianul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: