Cum vor evolua preturile la locuinte in 2010?

Data publicarii: 18-01-2010 | Imobiliare

Reformarea programului guvernamental "Prima casa", astfel incat sa favorizeze achizitia de locuinte noi, va duce la prabusirea preturilor la locuintele vechi. Modificarea programului ar putea reprezenta o sansa in plus acordata constructorilor, o sansa care ar putea sfida, insa, legislatia europeana, avertizezaza Consiliul Concurentei si ar putea crea o serie de probleme statului.

O posibila revenire a sectorului imobiliar nu va avea loc, insa, mai devreme de 2011. Potrivit portalului imobiliare.ro, 2010 se anunta un an al ieftinirilor pentru toate categoriile rezidentiale, cel putin in prima jumatate a acestei perioade.

Dupa un an care a adus scaderi cu pana la 40% la preturile apartamentelor fata de perioaada de varf, martie 2008, si care a insemnat blocarea sectorului imobiliar, 2010 nu pare a aduce multe vesti bune: piata nu-si va reveni peste noapte, iar gura de oxigen este asteptata tot dinspre Palatul Victoria prin restructurarea programului "Prima Casa".

Modificarea programului guvernamental "Prima Casa" in sensul limitarii acordarii de garantii de stat doar pentru achizitia de locuinte noi ar putea intra sub incidenta legii ajutorului de stat, deoarece ar favoriza doar o parte a pietei, a declarat presedintele Consiliului Concurentei, Bogdan Chiritoiu.

2010, un nou an de blocaj

Pasa proasta prin care trece intreg sectorul imobiliar va continua, potrivit analistilor chestionati de adevarul.ro, si in 2010. "Inceputul lui 2010 este marcat de acelasi fenomen ce a caracterizat si 2009 - blocajului imobiliar. Ne asteptam ca primele 2-3 luni sa fie caracterizate de blocaj si nu credem ca vom asista la schimbari semnificative", a declarat managerul departamentului rezidential al agentiei imobiliare Regatta, Robert Teodorescu.

2010 va aduce si intarzieri sau amanari de proiecte. Potrivit lui Titel Folea, reprezentantul agentiei imobiliare Euroest, singurii care vor reusi sa-si duca la bun sfarsit proiectele sunt dezvoltatorii care au deja finantarea asigurata, deoarece acest an se anunta la fel de greu in ceea pe priveste creditarea. "Stocul de unitati disponibile la vanzare / inchiriere se va diminua pe parcurs, mai ales spre sfarsitul anului 2010, perioada cand estimez ca bancile vor fi nevoite sa ajusteze dobanda la creditele noi, astfel incat piata creditelor sa reinceapa sa functioneze", a declarat acesta pentru adevarul.ro.

Amanarile si intarzierile in finalizarea proiectelor va fi ceva la ordinea zilei si in 2010, atrag atentia analistii pietei imobilare. "In ceea ce priveste intarzierile la predare, majoritatea proiectelor se afla in intarziere sau vor intarzia, chiar daca recunosc sau nu public acest lucru", a declarat si Ionut Bordei de la firma de consultata imobiliara CBRE Eurisko.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: