Dobanzile la ipotecare, un nou minim

Data publicarii: 19-01-2010 | Finante-Banci

Aprecierea monedei nationale in jurul valorii de 4,1 lei/euro si reducerea dobanzilor la credite au facut ca imprumuturile ipotecare sa fie din nou atractive pentru romani. Cu toate acestea, riscul pierderii locului de munca si incertitudinea preturilor de pe piata imobiliara ii determina pe romani sa fie rezervati in accesarea unui credit de la institutiila bancare.

Dobanzile la creditele ipotecare au scazut, in decembrie 2009, la nivelurile inregistrate in martie 2008, potrivit indexului DAE (dobanda anuala efectiva) calculate de FinZoom.

"Aprilie 2009 a dat startul trendului descendent, mentinut pe toata durata anului, ajuns in decembrie la valoarea de 8,53% (dupa o medie a scaderilor de 0,45 puncte procentuale/luna)", spun analistii FinZoom.
 
Diminuarea dobanzilor este un efect al coborarii dobanzii-cheie de catre Banca Nationala a Romaniei (BNR). La inceputul anului trecut, dobanda de politica monetara era de 10%, fiind redusa treptat pana la nivelul actual de 7,5%.

Indexul DAE tine seama de cea mai buna oferta a fiecarei banci, pentru un credit imobiliar/ipotecar de 50.000 euro acordat pe o perioada de 25 ani (valoarea proprietatii fiind de 65.000 euro). Ca un exemplu, in timp ce la Uni- Credit DAE pentru un credit ipotecar este de 7,48%, la Raiffeisen Bank aceasta ajunge la 9,67%.

Integral in Evenimentul Zilei