Creditarea firmelor se mentine la un nivel insuficient

Data publicarii: 21-01-2010 | Finante-Banci

Bancile nu vor relua creditarea catre sectorul privat in acest an, intrucat vor analiza situatia companiilor care solicita imprumuturi pe baza bilantului din 2009, care "arata dezastruos", sustin specialistii.

In acelasi timp, soldul creditelor neperformante se afla in continua crestere, astfel ca profitabilitatea bancara se va mentine sub presiune, pe fondul scaderii creditarii. Anul trecut, restantele de peste 90 de zile inregistrate la credite au fost de peste trei ori mai mari decat in 2008 si au reprezentat 75% din totalul sumelor datorate.

Totodata, numarul restantierilor a crescut cu 56%, la circa 700.000 de persoane, la sfarsitul lunii decembrie 2009, potrivit unei analize Coface Romania, care citeaza datele bancii centrale. "Solvabilitatea firmelor are de suferit, tot ceea ce vedem in bilanturile firmelor pentru anul 2009 arata deteriorari masive, ceea ce va ingreuna si mai mult decizia bancilor de a finanta sectorul privat. Aceasta situatie va pune presiune in continuare pe firme", sustine Cristian Ionescu, manager Coface Romania.

Romania Libera