Se ascute concurenta pe piata locuintelor noi

Data publicarii: 21-01-2010 | Imobiliare

Dezvoltatorii care mai au nevoie de bani de la banca pentru finalizarea ansamblurilor vor ieftini casele pentru a dinamiza vanzarile.

Aproape 3.000 de locuinte noi finalizate intra in competitia vanzarilor in acest an. Lor li se adauga inca alte circa 2.000 de unitati, care ar putea fi gata pana la finele anului. Specialistii spun ca acest lucru pune presiune si asupra preturilor, care ar mai putea scadea cu cateva procente.

Multi dezvoltatori de proiecte de anvergura, care lucreaza complexurile rezidentiale pe faze, vor fi nevoiti sa ieftineasca, pentru a primi in continuare finantare de la banci in vederea finalizarii lucrarilor.
 
De obicei, bancile nu mai dau bani pentru un proiect fara vanzari. Daca un complex ramane nefinalizat, dezvoltatorul ajunge in conflict cu locatarii si chiar cu investitorii strategici, care refuza sa plateasca numarul mare de unitati pe care le-au contractat. In aceste conditii, unii dezvoltatori aleg sa vanda chiar si cu un profit minim.

Preturile sunt in scadere

Preturile apartamentelor noi au scazut constant de la finele anului 2008, de la un pret mediu de 1.900 de euro/mp la 1.550 euro/mp - in decembrie 2009, arata un studiu al companiei de consultanta imobiliara Colliers International. Analistii estimeaza ca tendinta se va pastra, dat fiind ca multe ansambluri vor fi repozitionate.

"Sunt locuinte care nu se vand pentru ca au fost prost proiectate si pozitionate. Pentru evitarea unui faliment, acestea s-ar putea vinde la preturi mai mici", spune Valentin Ilie, CEO al companiei de consultanta Coldwell Banker.

Potrivit acestuia, in competitie cu ansamblurile deja existente intra si cele care se vor lansa in perioada urmatoare, la preturi mai mici.

Integral in Evenimentul Zilei