Numarul falimentelor, in continua crestere

Data publicarii: 21-01-2010 | Afaceri

Numarul falimentelor ar putea creste in acest an cu 15-20% fata de 2009, cand au fost inregistrate 19.000-19.500 de cazuri, avansul fiind mai accentuat in primul semestru, a declarat, ieri, directorul general al Coface pentru Romania, Bulgaria si Slovacia, Cristian Ionescu.

"Falimentele vor continua sa creasca in acest an, o parte fiind transferate din 2009, intrucat nu s-au solutionat din cauza grevei judiciare, deci va fi un puseu de crestere in prima parte a anului si apoi vom observa o diminuare a cresterii in al doilea semestru. (...) Sunt foarte multe societati care se afla in pragul falimentului, dar nu au declarat inca acest lucru. Multe cer protectia judecatoreasca, solicitand insolventa, pentru a fi feriti de creditori", a afirmat Ionescu, intr-o conferinta de presa. Potrivit datelor Registrului Comertului, la sfarsitul anului trecut erau inregistrate in Romania 690.000 de firme si 344.000 de PFA.

Anul trecut, "stocul numarului de falimente" a crescut cu 30% fata de 2008, conform datelor Coface.

Ionescu a aratat ca sectoarele cu cele mai mari probleme sunt in 2010 cel imobiliar, distributia de echipamente IT, industria de mobila, cea textila, precum si sectorul transporturilor si retailul.

Integral in Curentul