Basescu subliniaza ca simplificarea sistemului fiscal nu inseamna reducerea fiscalitatii in Romania
Data publicarii: 22-01-2010 | ActualitatePresedintele Traian Basescu a subliniat, in fata membrilor Camerei de comert romano-germane, ca este nevoie de o simplificare a sistemului fiscal, dar ca acest lucru nu inseamna reducerea fiscalitatii din Romania, care este una dintre cele mai scazute din Uniunea Europeana.
Presedintele a dat asigurari ca din partea autoritatilor romane exista o totala deschidere pentru adoptarea de solutii legislative care sa ajute la derularea mai usoara a afacerilor in sistemul economic romanesc.
"Stiu ca aveti nevoie de o simplificare a sistemului fiscal, sunt de acord ca avem nevoie toti de aceasta simplificare, pe de alta parte as vrea sa se inteleaga foarte bine ca nu picam in capcana de a intelege prin simplificarea sistemului fiscal reducerea fiscalitatii in Romania. In momentul de fata, Romania are una dintre cele mai scazute fiscalitati la nivelul Uniunii Europene, iar statul are nevoie sa colecteze bani pentru ceea ce va spuneam mai inainte: sanatate, educatie, aparare, ordine publica (...) Va pot spune ca fiscalitatea nu va scadea, dar nici nu va creste", a explicat Traian Basescu.
Pe de alta parte, presedintele a subliniat ca unul dintre marile obiective ale negocierii cu FMI a fost exact acela de a mentine cota unica de impozitare si TVA-ul la nivelele anterioare si a spus ca, din acest punct de vedere, va exista o deplina stabilitate in perioada urmatoare. "Stiu ca asteptati de la noi reducerea birocratiei si, acolo unde este cazul, dispartia elementelor de coruptie despre care eu, ca sef al statului, nu o sa spun niciodata ca nu exista. Stiu ca exista, stiu ca incurca mult afacerile si, daca vreti, creeaza un sentiment neplacut oricui vine in contact cu administratia romaneasca", a spus presedintele, precizand ca vrea sa creada ceea ce arata si indicatorii internationali in privinta coruptiei, si anume o diminuare a acestui fenomen in ultimii ani. "Sa speram ca vom continua acest trend", a punctat presedintele.
"Ne bucura foarte mult ceea ce se intampla in ultimii ani - schimbarea structurii exporturilor romanesti si acest lucru datoreaza in primul rand investitorilor straini. Asta ne face sa intelegem ca acolo unde legislatia europeana ne permite, trebuie sa gasim formule sa va sprijinim. Unde nu se poate discuta este in zona fiscalitatii, care nu va fi scazuta, dar poate fi altfel aranjata, incat sa nu deranjeze investitorul sau sa-l deranjeze cat mai putin", a declarat seful statului, in incheierea alocutiunii rostite in fata membrilor Camerei de comert romano-germane.
NewsIn
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri