Taxa pe avere vizeaza si proprietatile din strainatate

Data publicarii: 25-01-2010 | Finante-Banci

O noua aberatie fiscala: bogatii care au domiciliul in Romania vor plati de doua ori impozitul pentru averile din strainatate, prevedere catalogata de experti drept incalcare a dreptului international. Unii dintre cei mai bogati romani spun ca, in cazul in care li se va impozita averea, vor migra spre paradisuri fiscale, deoarece s-au saturat de "birurile" de la noi.

Impozitul de 0,5% pentru averile mai mari de 500.000 de euro, propus de deputatul PSD Mugurel Surupaceanu, nu le lasa bogatilor posibilitatea de a-si transfera averile in alte tari pentru a iesi de sub incidenta acestei legi.

Daca proiectul va fi votat de Parlament, cei cu averi mari care sunt rezidenti in Romania vor plati impozit anual si pentru patrimoniul detinut in strainatate, nu doar pentru cel din tara, in timp ce bogatii nerezidenti sunt taxati doar pentru averea din Romania. "Este o replica la faptul ca toti s‑ar fi gandit sa-si transfere averile de aici in alte state", ne-a declarat analistul economic Ilie Serbanescu.

Insa acest lucru ar insemna incalcarea principiilor dreptului international si, totodata, a tratatelor internationale semnate de Romania cu alte tari, sustine Emilian Duca, tax partner in cadrul BDO Tax Advisors. "Aceasta prevedere ar impune o dubla impozitare, pentru ca averile sunt deja taxate in tarile respective, conform regimului fiscal de acolo", a explicat Duca.

Acesta a aratat ca, oricum, potrivit legislatiei in vigoare, cetatenii romani sunt obligati sa-si declare averile dobandite in strainatate. "Cei care au elaborat o astfel de lege nu detin cunostintele minime de fiscalitate. Este o masura total absurda si inutila, in conditiile in care majoritatea celor vizati pot oricand sa dobandeasca rezidenta fiscala in alte tari", a aratat Duca.

Milionarii protesteaza

Ideea de a li se impozita averile i-a pus pe jar pe unii dintre cei mai bogati romani, care considera ca prin aceasta masura statul va alunga investitiile din tara noastra. "Romania are o mare problema: are prea multi saraci si prea putini bogati. Statul se pare ca in loc sa-i sprijine pe oamenii de afaceri sa investeasca banii in Romania, ii determina sa plece in alta parte!", spune Ioan Niculae, presedintele InterAgro.

Omul de afaceri Ovidiu Tender consiera ca introducerea acestui nou impozit este aberanta, in conditiile in care acest lucru ar insemna o dubla impozitare: pe venit, in anul in care a fost realizat acesta, si, din nou, pentru toata averea. "Eu am putine proprietati private, insa am actiuni pe care le voi vinde unei companii straine, daca va intra in vigoare o astfel de lege", a spus Tender.

La randul sau, Viorel Micula, presedintele European Drinks, crede ca, daca taxa va fi aplicata, multi oameni cu bani isi vor muta afacerile in paradisuri fiscale. "Romania, in loc sa acorde avantaje investitorilor, le ingreuneaza existenta si ii determine sa plece de aici", afirma Micula. De aceeasi parere este si Ilie Carabulea, presedintele grupului Atlassib, dar care spune ca orice se va intampla nu va pleca din Romania pe motiv ca este "un bun roman".

"Cu aceste biruri ne intoarcem la socialism. Ne indepartam prea tare de capitalism. Statul ar trebui sa creeze aceleasi conditii concurentiale ca in toate tarile europene civilizate", puncteaza Carabulea.

Integral in Adevarul