Criza economica va accentua decalajele dintre statele membre UE

Data publicarii: 25-01-2010 | Economie

Dolarul american a atins un nivel record de apreciere fatǎ de ultimele luni. Situatia Greciei pune in continuare presiune pe moneda Euro. Cresterea economicǎ a SUA in ultimul trimestru al anului trecut - estimatǎ a fi la un nivel aproape dublu fatǎ de perioada anterioarǎ - asteptatǎ sǎ sustinǎ o datǎ in plus dolarul american in raport cu Euro. In sǎptǎmana care incepe - volatilitatea pietelor financiare e asteptatǎ sǎ rǎmanǎ ridicatǎ.
 
«Criza economicǎ va accentua decalajele economice existente intre statele membre UE, iar evolutiile dezastruoase ale unora dintre acestea amenintǎ eforturile tǎrilor dezvoltate de a iesi mai repede si mai accelerat din crizǎ, atat prin presiunea pusǎ asupra monedei europene, cat si prin implicatiile asupra schimburilor economice. Este foarte posibil ca, in urmǎtorii ani, mecanismele financiare europene sǎ sufere anumite revizuiri, menite a proteja moneda Euro si a nu submina evolutiile statelor dezvoltate », a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.

Cele mai puternice economii europene - Germania si Franta - au inregistrat cresteri economice incǎ din trimestrul al doilea al anului trecut, evolutia mentinandu-se si in trimestrul al treilea; pe aceste baze, in cea de-a doua jumǎtate a anului 2009, moneda Euro a inregistrat o apreciere semnificativǎ fatǎ de moneda de referintǎ a lumii- dolarul american, care a ajuns panǎ la un minim de 1,5144 USD pentru 1 Euro in luna noiembrie. In contextul unor semnale pozitive ale economiei americane, dolarul american a intrat, cǎtre finele anului trecut, pe un trend de apreciere, astfel incat a incheiat 2009 la un nivel de 1,4318 USD pentru 1 Euro.

« Situatia dramaticǎ a economiei Greciei si ingrijorarea privind potentialele influente majore ale acesteia la nivel european au contribuit insǎ in mod semnificativ la deprecierea monedei Euro in ultimele zile, iar moneda Europeanǎ a atins un nivel de depreciere record, revenind la cotatii similare celor din vara anului trecut, pe 21 ianuarie, perechea EURUSD ajungand la un minim de 1,4030. Evident, nu numai Grecia provoacǎ ingrijorare organismelor europene si statelor dezvoltate, ci si alte state- de exemplu Spania- care de asemenea inregistreazǎ cote record ale deficitelor economice, iar aceste evolutii conduc la o serie de miscǎri in cascadǎ ale pietelor internationale », a precizat Victor Safta.

Pietele financiare au inregistrat, de la inceputul anului si panǎ in prezent, o volatilitate extrem de ridicatǎ, care se va mentine si in perioada urmǎtoare, spun analistii de la X-Trade Brokers, atat pe piata valutarǎ, cat si pe cele de mǎrfuri, indici bursieri si actiuni. Revizuirile pozitive privind cresterile economice ale Germaniei si Frantei in anul in curs, estimǎrile optimiste privind cresterea economiei americane in ultimul trimestru al anului trecut, precum si situatiile <> in care se aflǎ incǎ o serie de economii europene au contribuit la miscǎri majore pe toate pietele; deprecierea monedei Euro si aprecierea dolarului american au determinat o scǎdere majorǎ a pretului petrolului, care a atins un minim record pe anul in curs, de 72,39 USD/ baril sǎptǎmana trecutǎ, marcand o scǎdere continuǎ in cea de-a doua decadǎ a lunii.

« Volatilitatea pietelor internationale se va mentine ridicatǎ in viitorul apropiat. In ceea ce priveste perioada imediat urmǎtoare, ne asteptǎm la fluctuatii majore pe termen scurt, avand in vedere cǎ sǎptǎmana in curs este foarte bogatǎ in ceea ce priveste publicarea unor indicatori cu influente mai mult decat semnificative: PIB-ul american pe ultimul trimestru al anului trecut, rata somajului in UE, indicatori privind pietele imobiliare din SUA si, respectiv, Japonia, indici privind increderea mediului de afaceri din Germania etc. », aratǎ analistii X-Trade Brokers.

« In ceea ce priveste Leul romanesc, dincolo de <> proprii pe care acesta le are de dus cu diferiti speculatori internationali, moneda nationalǎ este foarte probabil sǎ inregistreze de asemenea o volatilitate sporitǎ in perioada urmǎtoare, pe care insǎ ne asteptam ca Banca Nationalǎ sǎ o <> », a precizat Victor Safta.

Redactia BankNews.ro