Tinerii din Romania, multumiti cu viata lor

Data publicarii: 26-01-2010 | Actualitate

Peste jumatate dintre romani sunt nemultumiti de viata pe care o duc la ora actuala. Potrivit unui sondaj Eurobarometru, "numai 47% dintre locuitorii Romaniei sunt multumiti cu viata pe care o duc in prezent, in timp ce media europeana este de 78%". In aceste conditii, tara noastra se incadreaza in grupul tarilor din sud-estul Uniunii Europene (UE) cu nivel mai redus de satisfactie in ceea ce priveste viata, alaturi de Bulgaria - 38%, Ungaria - 42%, Grecia - 58%, Croatia - 63%. Acestora li se adauga doua tari baltice: Lituania - 55% si Letonia - 57%, si, ca o exceptie la restul tarilor din restul UE, Portugalia - 53%.

In Romania, barbatii sunt mai multumiti cu viata pe care o duc decat femeile. Romanii cu varste de sub 40 de ani sunt multumiti de propria viata, insa aceasta multumire incepe sa se stinga "o data cu inaintarea in varsta". Astfel, "53% dintre romanii sub 40 de ani se declara multumiti de propria viata, in timp ce procentul scade la 42% pentru categoria celor de peste 40 de ani".

Potrivit Eurobarometrului "40% dintre romanii care au terminat scoala inainte de 20 de ani sunt multumiti de propria viata, in timp ce nivelul de satisfactie referitor la viata proprie la persoanele care si-au incheiat studiile dupa aceasta varsta este de 57%". Nici pentru urmatorul an, romanii nu sunt prea optimisti: "22% cred ca vor trai mai bine, 29% cred ca vor trai mai prost, 43% considera ca vor trai la fel, iar 6% nu stiu". La nivelul UE procentul optimistilor in privinta evolutiei propriei vieti este de 26%, cel al pesimistilor de 15%, 56% considera ca vor trai la fel, iar 3% nu stiu.

In ceea ce priveste economia nationala, numai 7% dintre romani considera ca aceasta "merge" mai bine decat media UE, in timp ce 88% sunt de parere ca merge mai putin bine. Si la capitolul "locuri de munca", majoritatea romanilor, mai exact 88%, considera ca situatia joburilor la noi este mai putin buna decat media inregistrata in UE. Din acelasi Eurobarometru reiese ca 87% dintre romani apreciaza situatia calitatii vietii in tara ca fiind mai putin buna decat media inregistrata in UE.

Pentru Romania datele au fost culese in intervalul 30 octombrie - 11 noiembrie 2009, pe baza unui esantion reprezentativ la nivel national de 1.021 de persoane de 15 ani si peste.

Curentul