Oceane si iceberg-uri de diamant, peisajele de pe Uranus si Neptun

Data publicarii: 26-01-2010 | Mediu

Oceane intregi de diamant lichid in care plutesc iceberg-uri de diamant solid ar putea acoperi o mare parte a planetelor gigant Neptun si Uranus, conform unui studiu recent publicat in revista Nature Physics.

Mai multi oameni de stiinta de la Lawrence Livermore National Laboratory, California, au reusit sa topeasca diamantul, cu ajutorul unei raze laser, exercitand o presiune de 40 de milioane de ori mai mare decat cea a atmosferei Pamantului, la nivelul marii, demonstrand ca acesta se comporta asemenea apei la topire si inghet.

Conditiile simulate de cercetatori sunt similare celor intalnite pe planetele Neptun si Uranus, despre care se crede ca sunt formate in proportie de 10% din carbon, elementul chimic din structura diamantului.

Partea cea mai grea a experimentului a fost mentinerea nealterata a structurii moleculei de diamant. In conditii obisnuite, prin incalzire la temperaturi foarte mari, structura moleculara a diamantului se altereaza, tranformandu-se in grafit. Aplicarea unei presiuni mari a fost solutia gasita de cercetatori pentru a impiedica schimbarea moleculei.

George Trifu