Porcina ca business - pandemia a costat 18 miliarde de dolari!

Data publicarii: 28-01-2010 | International

"Pentru a-si promova medicamentele  si vaccinurile impotriva gripei, societatile farmaceutice au influentat cercetatorii si autoritatile  responsabile  de normele de sanatate publica, cu scopul de a alerta Guvernele intregii planete" - asa suna reclamatia  formulata de medicul german Wolfgang Wodrag, seful Comisiei  pentru probleme de sanatate a Consiliului Europei.  Acuzatia este foarte grava, dar doctorul german  a subliniat in audierile ce au avut loc la sesiunea Adunarii Parlamentare a Consiliului Europei(APCE) ca "daca nu este vorba de  un conflict de interese, atunci  nu se poate spune altceva decat ca cei ce au  declansat asa-zisa pandemie au fost nebuni". Efectul declansarii acestei dispute de catre  medicul german a fost  un adevarat "scandal", el cerand sa i se spuna "cine a profitat de pe urma acestei crime?".

OMS nici usturoi nu a mancat...

Sositi la audieri, reprezentantii OMS, in primul rand dr. Keiji Fukuda, consilier special pentru problemele gripei porcine pe langa directorul general al OMS, a continuat sa respinga acuzatiile referitoare la  influentele pe care le-ar fi exercitat firmele farmaceutice si laboratoarele pentru a declansa "pandemia" si alocarea - nejustificata - a unor sume fabuloase pentru producerea de vaccinuri. La baza deciziei de a declara "pandemie", a declarat Fukuda, s-a aflat "un plan de lupta impotriva unei posibile pandemii", elaborat in colaborare cu un grup de 135 specialisti din 48 de tari ale lumii, definitivat in februarie 2009 si dat publicitatii in luna aprilie acelasi an, cand s-au inregistrat primele cazuri de gripa porcina in Mexic.

...dar declara pandemie cu mana pe inima

In iunie 2009, a precizat Fukuda, OMS a decis "in unanimitate" declararea "pandemiei". Luc Hessel, in numele producatorilor europeni de vaccinuri, a dat un raspuns   de altfel asteptat: "Industria farmaceutica a facut ceea ce i s-a cerut". Revoltat de explicatiile date de  reprezentantii OMS si ai industriei  farmaceutice, doctorul  Wodarg a reamintit  ca aceasta pandemie, pentru care nu sunt date explicatii clare, a "costat 18 miliarde de dolari ce ar fi putut fi utilizati in alte scopuri legate de apararea sanatatii populatiei".

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: