Patronii, obligati sa contribuie la pensii

Data publicarii: 28-01-2010 | Actualitate

Potrivit ultimului proiect de lege a pensiilor, actionarii si PFA-urile vor plati peste 30% din venituri la sistemul de contributii sociale.

Romanii care obtin venituri mai mari de 610 lei pe luna doar din activitati independente, fara sa aiba un contract de munca, vor fi impozitati de stat cu o contributie la asigurari sociale de 31,3%. Este cazul asociatilor, al actionarilor, administratorilor sau al managerilor, dar si al persoanelor fizice autorizate (PFA).
 
Ei vor plati o contributie lunara cuprinsa intre 220 de lei si 2.800 de lei, in functie de venitul declarat la casa de pensii. In categoria viitorilor contribuabili intra si angajatii in institutii internationale, daca nu sunt asigurate in sistemul statului caruia apartine institutia.

Vor contribui la bugetele de asigurari sociale si cei care realizeaza venituri exclusiv din drepturi de autor, conventii civile sau contracte de colaborare, ca si alte persoane care obtin venituri din activitati profesionale. Mai putin avocatii si personalul clerical, care vor avea in continuare propriul sistem de pensii.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: