Fiscul descopera mii de platitori de TVA pe case

Data publicarii: 28-01-2010 | Imobiliare

Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) anunta ca a efectuat o prima selectie a contribuabililor care au efectuat tranzactii cu case in perioada 2006-2008, au depasit plafonul de scutire de TVA (35.000 de euro pe an) si au efectuat mai mult de cinci tranzactii intr-un an.

"A fost selectat astfel un prim esantion, rezultand ca in perioada 2006-2008 au indeplinit aceste conditii 7.145 de persoane, care au efectuat 85.442 de tranzactii cu o valoare totala de 14,88 miliarde de lei".

ANAF a mai precizat ca au fost incluse aici "toate tranzactiile, respectiv atat operatiuni taxabile, cat si scutite, departajarea contractelor vizate urmand a se face prin actiuni de verificare pe teren sau la sediul organelor fiscale competente".

Tranzactiile imobiliare "cu caracter de continuitate" (cumpararea si revanzarea imobilelor de mai multe ori in acelasi an), in valoare de peste 35.000 de euro pe an, sunt considerate ca fiind purtatoare de taxa pe valoarea adaugata (TVA). Un comunicat mai amplu pe aceasta tema va fi publicat astazi de catre ANAF.

De cealalta parte, contribuabilii astfel vizati se considera nedreptatiti din cauza ca, astfel, Fiscul va percepe retroactiv TVA pe case. Ei spun ca, la data tranzactiilor, nu i-a anuntat nimeni ca aceste operatiuni ar fi purtatoare de TVA, iar acum sunt pusi in situatia de a plati atat taxa, cat si penalitatile de intarziere aferente.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: