Actiunile Toyota, in cadere accelerata

Data publicarii: 01-02-2010 | Auto

Actiunile Toyota Motors sunt in cadere libera dupa ce oficialii companiei au anuntat chemarea in service a aproape 10 milioane de automobile vandute pe pietele americane si europene, scrie Reuters.

In ultima zi de tranzactionare a saptamanii trecute, titlurile constructorului japonez au pierdut 2,1% pe bursa din Tokyo, ducand la o scadere totala de 16,7% in ultimele sase zile. Analistii niponi spun ca zilele urmatoare ar putea aduce noi deprecieri, situatia putand continua pana la clarificarea definitva a problemei.

In Europa, Toyota a anuntat o campanie de rechemare pentru verificari a cel mult 1,8 milioane de masini, pe lista fiind opt modele cu posibile probleme la pedala de acceleratie. Toyota spune ca a gasit o solutie pentru problema si face ultimele evaluari pentru a o putea aplica.

In unele cazuri si cu incidenta foarte redusa, dupa cum spun oficialii Toyota, exista posibilitatea ca pedala de acceleratie sa ramana blocata mecanic intr-o pozitie partial apasata sau sa revina lent la pozitia normala.

Acest comportament este cauzat de probabilitatea aparitiei uzurii la mecanismul pedalei de acceleratie. Uzura progresiva, in combinatie cu anumite conditii de functionare si de mediu, pot genera o frecare mai mare la nivelul mecanismului, astfel incat, cu intermitenta, pedala de acceleratie sa poata fi apasata mai greu, sa revina mai incet la pozitia normala sau in cel mai rau caz sa ramana partial apasata.

George Trifu

Ultimele stiri pe BankNews.ro: