Trecutul, prezentul si viitorul banilor de hartie

Data publicarii: 01-02-2010 | Finante-Banci

Cu 300 de ani in urma, John Law a crezut ca scoate economia Frantei din criza inlocuind aurul cu bani de hartie si umfland balonul creditului. Aflati mai jos ce legatura exista intre banii de hartie, "afacerea Mississippi", obligatiunile guvernamentale si cum se poate repeta istoria... monetara.

Iesita dintr-un razboi devastator pentru transarea succesiunii la tronul Spaniei, economia Frantei se clatina pe picioare la inceputul secolului al XVIII-lea, coplesita de datorii. Solutia a venit de la John Law, economist scotian (nascut intr-o familie de aurari si bancheri), aventurier si mare amator de speculatii financiare, care se refugiase in Franta pentru a evita condamnarea la inchisoare in Anglia, in urma uciderii unui rival intr-un duel. Law a propus stimularea activitatii industriale prin inlocuirea aurului cu banii de hartie, oferiti drept credit, si reducerea datoriei nationale a Frantei prin vinderea unor actiuni ale unor companii de perspectiva in comertul cu teritoriile din colonii.

Ideea lui Law de a fonda o banca nationala care sa creeze si sa diversifice instrumente de credit si sa emita bani de hartie care sa-i inlocuiasca pe cei din aur (care nu puteau fi multiplicati) i-a venit manusa regentului Philippe d'Orleans, in contextul in care finantele Frantei erau secatuite, mai exista putin aur in vistierie pentru baterea de monede noi, ceea ce facea dificile schimburile comerciale. Uns intr-o pozitie importanta, echivalentul ministrului de Finante, Law a infiintat in 1716 "Banque Generale Privee", cu scopul de a dezvolta utilizarea banilor de hartie. Desi era o banca privata, trei sferturi din capital reprezentau bondurile guvernamentale si certificatele de trezorerie.

In 1917, Law cumpara Mississippi Company, pretinzand ca in acest fel va fi ajutata colonia franceza din Louisiana. Compania in cauza primeste monopolul comertului cu Indiile de Vest si America de Nord, iar Law o "deschide" catre public, care putea cumpara actiuni. In 1718, "Banque Generale" este rebotezata "Banque Royale", ca o subliniere a faptului ca certificatele sale erau garantate de rege. Simultan, Mississippi Company capatase monopolul comertului pe mare, absorbind rivali precum "Compania Indiilor Orientale", "Compania Chinei" etc., toate acestea fiind unificate in 1719 sub numele de "Compagnie Perpetuelle des Indes".

Sistemul imaginat de Law se baza pe schimbul dintre actiunile acestei companii-mamut de comert exterior si obligatiunile guvernamentale, statul incasand fonduri importante pentru a-si acoperi cheltuielile si datoriile si incurajand fatis speculatiile cu actiuni. In 1720, "Banque Royale", care devenise o veritabila Banca Centrala a Frantei, si "Compania Indiilor" au fost unificate.

Law a continuat sa exagereze consistenta bogatiilor din Louisiana, emitand noi actiuni ale companiei de comert si diluand valoarea celor vechi, cu fondurile stranse in acest fel cumparand si mai multe obligatiuni ale guvernului francez. Pretul actiunilor crescuse fulgerator, de la 500 livre in 1719 la 18.000 livre in a doua jumatate a anului 1720, moment in care suspiciunile alimentate de oponentii lui Law (masa monetara se dilatase cu 300%, iar preturile din Paris se dublasera din 1718 pana in 1720) au dus la o scadere la fel de accelerata, in urmatorul an actiunile pierzand 97% din valoare. Ambele ramuri ale ingineriei lui Law se prabusesc simultan cand detinatorii de actiuni si obligatiuni cer sa le converteasca in bani reali, si nu de hartie. In 1721, banii de hartie ai lui Law nu mai valorau nimic. Acesta este demis si paraseste Franta, murind de pneumonie la Venetia in 1729, sarac. Iar pentru aproape 200 de ani de atunci, in Franta cuvantul "banque" va fi considerat "murdar".

Integral in Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: