Cum sa reduci cu 30% factura la incalzire

Data publicarii: 01-02-2010 | Diverse

Repartitoarele individuale si robinetele termostatice sunt eficiente atunci cand sunt neacoperite, iar ferestrele sunt inchise.

Montarea repartitoarelor individuale si utilizarea corecta a acestora poate reduce costurile lunare ale unei familii cu energia termica cu peste 30%. Acesta este primul lucru pe care il pot face romanii, fara a mai astepta investitiile autoritatilor locale in reabilitarea sistemului de incalzire.

Recomandari de utilizare

"Instalarea de repartitoare de costuri si de robinete termostatice este cea mai ieftina forma de economisire a energiei. Intr-un an si jumatate - doi, banii sunt inapoi in buzunar", a declarat Petco Uzunov, directorul Techem Romania, unul dintre furnizorii de echipamente si servicii in domeniul energiei. El sustine ca, prin contorizarea individuala, oamenii devin astfel mai atenti cu factura lor.

Uzunov le recomanda utilizatorilor ca, in perioadele in care aerisesc incaperile, sa inchida robinetul termostatic, caci vor inregistra consumuri mai mari cu 10%-15%. Cum se explica asta? Cand senzorul robinetului va "simti" aerul rece, va permite cresterea temperaturii din radiator.

"Astfel, caldura mai multa va fi inregistrata de repartitor, dar ea se pierde pe fereastra", a explicat oficialul Techem. Totodata, este bine ca temperatura din incaperi sa fie reglata prin robinetul termostatic in functie de tipul camerei.

Ar trebui incalzite mai mult camera de zi si baia, iar bucataria, holul sau dormitorul mai putin. "Orice grad de temperatura redus in incapere inseamna 6% economie la consum", afirma Uzunov.
 
El mai spune ca robinetele si repartitoarele nu trebuie acoperite, deoarece impiedica functionarea corecta a senzorilor. "Aparuse ideea de fraudare a repartitorului prin acoperirea cu un prosop umed. E o greseala: in primul rand, pentru ca poti sa il strici si, apoi, echipamentul va trece la functionarea cu un singur senzor, cel care masoara temperatura radiatorului, si va inregistra mai multe unitati", spune Uzunov.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: