Leul - printre monedele cu cea mai puternicǎ apreciere din lume

Data publicarii: 01-02-2010 | Finante-Banci

Euro isi continua declinul fata de majoritatea monedelor, situatia din Grecia continuand sa erodeze increderea in moneda europeana. Dolarul american pune la randul sau presiune pe Euro, apreciindu-se atat datorita cresterii economice spectaculoase a SUA in ultimul trimestru al anului trecut, cat si ca urmare a relansarii « sperantelor » privind o posibila crestere a dobanzii de referintǎ. Yenul japonez- cea mai mare apreciere in raport cu Euro; Leul - cea mai mare crestere din Europa si una dintre cele mai mari din lume. 

«In luna ianuarie, Yenul japonez a marcat cea mai mare apreciere fatǎ de moneda Euro, de 5,91%, urmat- conform perechilor valutare tranzactionate prin platforma X-Trade Brokers- de Leu, care a inregistrat o crestere de 3,12%. Evident, in ambele cazuri, au fost mai multi factori care au condus la aceste evolutii, < fiind deprecierea generalǎ a Euro, ca urmare a situatiei delicate a Greciei, ce afecteazǎ increderea in moneda europeanǎ. Fatǎ de dolarul american, Euro a scǎzut cu 3,05% de la inceputul anului si panǎ la sfarsitul sǎptǎmanii trecute, cresterea economicǎ realizatǎ de SUA in ultimul trimestru al anului trecut sustinand puternic acest trend », a aratat Victor Safta, directorul sucursalei din Romania a X-Trade Brokers, casa de brokeraj din Europa Centrala si de Est.

Perechea EURJPY a inceput anul cu o valoare de 132,97 si a incheiat sǎptǎmana trecutǎ la nivelul de 125,10. Fatǎ de dolarul american, Euro a scǎzut de la 1,4301 USD pentru 1 EUR la inceputul lunii ianuarie la 1,3864 USD pentru 1 EUR la inchiderea sedintei de vineri, evolutia fiind sustinutǎ de anuntarea unei cresteri economice cu 5,7% a economiei SUA in trimestrul al patrulea al anului trecut- peste asteptǎrile analistilor. In ceea ce priveste Leul, « cresterea se datoreazǎ atat <> pe aprecierea monedei nationale realizate de speculatorii din strǎinǎtate, cat si vestilor pozitive privind eliberarea noilor transe din imprumutul FMI. De asemenea, faptul cǎ dobanda de referintǎ a rǎmas cea mai ridicatǎ din UE (chiar si dupǎ ultima ajustare) a incurajat investitiile si cererea de lei, sustinand aprecierea monedei nationale », aratǎ analistii de la X-Trade Brokers.

Euro a inregistrat scǎderi fatǎ de majoritatea monedelor de pe continent: fatǎ de Euro, Zlotul polonez s-a intǎrit cu 1,58%, Coroana cehǎ cu 0,53%, Francul elvetian cu 0,85%, Lira Sterlinǎ cu 2,29% etc. Forintul a scǎzut cu 0,49% de la inceputul lunii ianuarie si panǎ la sfarsitul sedintei de tranzactionare de vinerea trecutǎ, fiind considerat incǎ de multi analisti drept supra-apreciat fatǎ de moneda Euro si starea economiei Ungariei.

« Privind evolutia Leului in luna ianuarie, trebuie subliniat cǎ acesta a oferit printre cele mai bune oportunitǎti de castig de pe piatǎ, intrucat a manifestat o volatilitate ridicatǎ in raport cu dolarul american, respectiv de 5,21%, intre valorile minimǎ si, respectiv, maximǎ inregistrate in ianuarie ; din aceastǎ perspectivǎ, Leul s-a aflat in acelasi esalon cu  Euro, Yenul japonez si dolarul australian, care au variat de asemenea cu peste 5% fatǎ de USD », a precizat Victor Safta. Cea mai mare volatilitate de pe piatǎ a inregistrat-o insǎ, in luna ianuarie, moneda EURO in raport cu Yenul (7,66%).

« In lipsa unor <>, ne asteptǎm ca in aceastǎ sǎptǎmanǎ Leul sǎ isi mentinǎ aprecierea ; zilele care urmeazǎ sunt insǎ destul de incǎrcate in ceea ce priveste publicarea unor indicatori macroeconomici importanti, in special din SUA si Marea Britanie, care, impreunǎ cu evolutiile din Grecia, pot avea influente importante asupra cursului Euro, cu efecte in consecintǎ asupra Leului », a arǎtat Victor Safta.

Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: