Taxa fast-food ne arde la buzunar

Data publicarii: 02-02-2010 | Actualitate

Introducerea taxei fast-food ar putea duce la cresterea, in medie, cu peste 20% a pretului la alimente, dar si la disponibilizarea a peste 36.000 de salariati, respectiv 20% din personalul din industria alimentara, potrivit reprezentantilor patronatelor. Presedintele Romalimenta, Sorin Minea, a declarat, ieri, in cadrul unei dezbateri publice privind introducerea taxei fast-food, ca pretul alimentelor ar creste in medie cu peste 20%, dar vor fi produse al caror pret va fi majorat si cu mai mult de 30%. La randul sau, presedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Industria Alimentara, Dragos Frumosu, a adaugat ca introducerea taxei ar putea duce la disponibilizarea a circa 20% din personalul din industrie, adica peste 36.000 de persoane, potrivit Mediafax.

"Suma care se doreste a fi incasata prin aceasta taxa de catre Ministerul Sanatatii este in jurul a un miliard de euro. In anul 2008, cifra de afaceri a intregii industrii alimentare a fost de 11,3 miliarde de euro, iar in 2009, aceasta a scazut la 10 miliarde, incluzand vinul, berea, apele minerale si importurile. Daca le-am scadea pe acestea, cifra impozabila ar fi de circa 8 miliarde de euro", a spus Minea ieri, intr-o dezbatere publica pe tema taxei fast-food. El a adaugat ca termenul fast-food nu poate fi definit exact, iar taxa va fi una care va afecta intreaga industrie alimentara.

Taxa pe fast-food va fi perceputa incepand cu luna martie 2010 si va fi impusa companiilor care produc, importa sau prepara produse tip fast-food, de patiserie-cofetarie, snacks-uri, chipsuri, precum si bauturi racoritoare, cuantumul contributiei urmand sa fie stabilit prin negocieri cu firmele respective.

Taxa va fi platita de toate persoanele juridice care produc, importa sau prepara alimente nerecomandate cu continut crescut de sare, grasimi, zahar si cu aditivi alimentari, iar in aceasta categorie vor fi incluse produsele tip fast food, produse de patiserie-cofetarie, snacks-uri si chipsuri, precum si bauturile racoritoare, cu exceptia apei plate imbuteliate sau apei minerale imbuteliate si a sucurilor naturale proaspete din fructe si legume.

Ministerul Sanatatii crede ca este o taxa inovatoare

Potrivit presedintelui Romalimenta, toate branzeturile, smantana, laptele si untul au continut crescut de sare, precum si toate produsele din industria carnii. Continut crescut de zahar se regaseste in compoturi, dulceturi, miere si o mare parte din fructe. "Este posibil ca Romania sa deregleze artificial pretul alimentelor printr-o idee pe care Ministerul Sanatatii o considera inovatoare. Toate taxele inseamna cresteri de preturi care vor fi suportate de catre populatie", a mai spus Minea.

Totodata, Dragos Frumosu a avertizat ca majorarile de preturi vor conduce la scaderi ale consumului, ceea ce va avea ca efect reduceri de personal in industria alimentara. "Se doreste transformarea Romaniei dintr-o tara producatoare de alimente intr-o tara importatoare", a afirmat Frumosu. La randul sau, si Sorin Chelmu, secretar general adjunct in Ministerul Agriculturii, prezent la dezbatere, considera ca noua taxa ar putea avea ca efect majorarea pretului alimentelor.

Lista completa a produselor alimentare considerate nerecomandate din cauza continutului crescut de sare, grasimi, zahar, precum si cu aditivi alimentari va fi aprobata prin hotarare de guvern, conform proiectului de lege care introduce taxa fast-food.

Minea: Dezbaterile publice asupra taxei au fost inexistente

Presedintele Romalimenta s-a aratat nemultumit si de faptul ca, desi Ministerul Sanatatii a vorbit despre dezbateri publice cu privire la proiectul asa-zisei taxe pe fast-food, acestea au fost inexistente. "Am avut o singura intalnire. La nivelul ministerului, parerile sunt mai mult decat impartite, majoritatea considerand legea ca fiind inutila. Acum se cauta inventarea unor criterii - daca ar fi cele aparute in lege, ar fi un impozit pe tot ce inseamna aliment, iar factorul educational lipseste cu desavarsire", a spus Minea. La dezbaterea de ieri nu a participat niciun reprezentant al Ministerului Sanatatii.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: