In ciuda recesiunii, romanii se incapataneaza sa bage bani in imobiliare

Data publicarii: 02-02-2010 | Afaceri

Imobiliarele si depozitele bancare au fost anul trecut cele mai de incredere plasamente pentru romani. O alegere deloc surprinzatoare, nici macar in privinta pietei imobiliare, majoritatea tarilor din regiune alegand sa-si investeasca banii in case, terenuri si spatii de orice fel, potrivit unui studiu realizat de GfK si comunicat la solicitarea Gandul.

Pana la 30% dintre romani au spus ca sunt interesati de cumpararea de case si locuinte, la egalitate cu cei care ar investi in active ale pietei imobiliare. "Cred ca romanii nu au trecut asa de usor peste acei ani de cresteri foarte mari in domeniul imobiliar. Pe de alta parte, daca 2009 nu a fost un moment tocmai bun pentru aceasta piata, in 2010 cine are bani e bine sa-i investeasca in imobiliare, cu posibilitatea negocierii preturilor", a declarat pentru Gandul Eugen Voicu, directorul general al Aviva Investors Romania - societate de administrare a investitiilor.

Piata imobiliara, sub semnul scaderilor in 2009

Anul trecut, apartamentele s-au ieftinit cu pana la 50% comparativ cu 2008, pe fondul scaderii cererii, una din cauze fiind accesul greu la finantare. Tranzactii insa s-au mai facut, desi mult mai putine, ceea ce nu se poate spune despre terenuri, unde vanzarile au fost sporadice. Cel mai mult au pierdut cei care investisera cu un an inainte in terenuri fara utilitati ori cumparate cu scopul de a fi ulterior dezvoltate, care s-au ieftinit chiar si 70%, in anumite cazuri. "Eu cred ca a fost o exuberanta in anii trecuti, toata lumea a fost luata de val, nimeni nu a crezut ca se va intampla ce s-a intamplat. Abia acum am putea spune ca am intrat intr-o piata normala, mai ales pe imobiliare", adauga Voicu.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: