Registre contabile in format electronic

Data publicarii: 04-02-2010 | Finante-Banci

Inregistrarile contabile sunt tinute, in mod practic, cu ajutorul softurilor specializate care dau rezultate rapide si eficiente, iar datele se pot modifica pana la faza finala a operatiunilor.

Insa este suficienta aceasta solutie? Mai este necesara varianta scrisa a registrului de incasari si plati, precum si a celui de inventar, snuruite si vizate de catre organele fiscale teritoriale?

Specialistii CECCAR raspund acestor probleme in cele ce urmeaza.

Astfel, referitor la conditiile in care se pot intocmi, edita si arhiva electronic documentele financiar-contabile, Ordinul Ministerului Economiei si Finantelor nr. 3512 din 27 noiembrie 2008, privind documentele financiar-contabile, in vigoare de la data de 1 ianuarie 2009, prevede urmatoarele:

"64. Din punct de vedere al bazei de date, trebuie sa existe posibilitatea reconstituirii in orice moment a continutului documentelor financiar-contabile.

65. Documentele financiar-contabile, care se arhiveaza pe suport WORM (Write Once Read Many), trebuie sa fie semnate de persoana care le intocmeste, in conformitate cu prevederile Legii nr. 455/2001 privind semnatura electronica.

66. Trebuie sa existe un plan de securitate al sistemului informatic, cuprinzand masurile tehnice si organizatorice care sa asigure urmatoarele cerinte minimale:

a) confidentialitatea si integritatea comunicatiilor;

b) confidentialitatea si nonrepudierea tranzactiilor;

c) confidentialitatea si integritatea datelor;

d) restrictionarea, detectarea si monitorizarea accesului in sistem;

e) restaurarea informatiilor gestionate de sistem in cazul unor calamitati naturale, evenimente imprevizibile, prin:

- arhivarea datelor utilizand tehnologia WORM, care sa permita inscriptionarea o singura data si accesarea ori de cate ori este nevoie a informatiilor stocate;

- inregistrarea datelor din documentele financiar-contabile in timp real, in alt sistem de calcul, cu aceleasi caracteristici, care sa fie amplasat intr-o alta locatie.

67. Trebuie sa se asigure listarea tuturor documentelor financiar-contabile solicitate de organele de control".

Astfel, registrele de incasari si plati si cel de inventar pot fi tinute electronic cu conditia respectarii prevederilor de mai sus. Registrele se vor lista/tipari pe hartie, deoarece acestea trebuie sa fie snuruite, sigilate si parafate.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: