De ce radem?
Data publicarii: 04-02-2010 | LifestyleRasul urmat de contorsionarea intregului corp este parte din vocabularul universal al oamenilor, dar se manifesta in situatii diferite, in functie de cultura. Fie ca este o forma a limbajului nonverbal sau o maniera de exprimare a emotiilor, specialistii explica faptul ca acest comportament ramane o mare enigma pentru stiinta.
Imaginati-va ca stati in fata unui prieten si deodata fata incepe sa i se convulsioneze involuntar. Muschii faciali, in special cei ai buzelor, i se extind, iar in ochii lui vezi o anumita expresie... Glasul sau vibreaza si se aude o serie de sunete expiratorii consecutive si cadentate.
In mod ciudat, nimeni din jurul vostru nu-si intoarce privirea la prietenul respectiv, chiar daca ar parea ca se sufoca, in timp ce umerii lui tremura si intregul corp i se contorsioneaza. Nu e un motiv de panica, asta se-ntampla cand persoana de langa tine rade cu pofta.
Motivele unui asemenea comportament sunt variate, dar mecanismul rasului este intotdeauna acelasi: inspiratie adanca si scurte contractii spasmodice ale toracelui, in special ale diafragmei. De aici si vorba: "rad de se tin cu mainile de burta".
Cercetatorii spun ca rasul se produce frecvent la om si ca, cel mai probabil, este cauzat de un lucru auzit la un moment dat, in conversatie, indiferent daca emitatorului i s-a parut sau nu amuzant. In functie de educatia si de cultura fiecarui om, interpretarea realitatii, in general, si conexiunile pe care le facem, in particular, explica de ce nu radem toti la aceeasi gluma sau in aceleasi situatii.
Un mister pentru cercetatori
"Traim intr-o lume in care cercetarea a atins un nivel de varf. Cu toate acestea, rasul ramane o enigma, fiind unul dintre cele mai putin cunoscute comportamente umane. Se stiu foarte putine lucruri despre mecanismele aparte ce se produc in creierul nostru inainte si in momentul in care radem. Un singur lucru este cert: faptul ca rasul are la baza subconstientul si foarte multe senzatii si asocieri de imagini reprezentative pentru propria noastra realitate", spune Robert Provine, un cunoscut profesor de psihologie si neurostiinte din SUA.
El adauga faptul ca relatia dintre ras si umor sau dintre ras si voiosie ramane un mister la nivel stiintific, desi exista o legatura reciproca evidenta intre acestea.Cercetarile profesorului american Provine mai arata ca atunci cand radem, de obicei, transmitem existenta unor intentii jucause. Asta inseamna ca glumele au de-a face si cu apartenenta indivizilor la un grup. "Asemenea cantecului unei pasari, rasul functioneaza ca un semnal social, fiind o forma de comunicare", mai spune Provine.
Integral in Adevarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri