Dobanzile la creditele in lei ar putea scadea sub 10%

Data publicarii: 04-02-2010 | Finante-Banci

La sfarsitul acestui an, dobanzile la creditele in lei cu garantie ipotecara ar putea scadea sub 10%, daca BNR va continua sa reduca dobanda de politica monetara, respectiv sa scada dobanda la care institutia imprumuta bancile comerciale in lei.

BNR a redus miercuri dobanda de politica monetara de la 7,5% la 7%, decizie care se va resimti in scurt timp atat in creditele luate de statul roman, prin Ministerul de Finante, cat si la nivelul clientilor, vechi sau noi.

"Vor avea toti de profitat in urma acestei decizii. Si statul, si clientii individuali. Cel mai probabil, statul va fi primul care se va putea imprumuta mai ieftin de la banci, insa vor scadea si dobanzile cerute clientilor. Este posibil ca, daca acest proces de reducere a dobanzii-cheie continua, pana la finele acestui an sa putem vorbi despre dobanzi de o singura cifra, de sub 10%, la anumite credite in lei, in special la cele cu garantii ipotecare", a declarat pentru Gandul Lucian Anghel, economist sef al BCR.

El a precizat ca cel mai important aspect al deciziei de miercuri a BNR este ca aceasta a fost anticipata practic de toate bancile, deci politica monetara a bancii centrale este mai previzibila, ceea ce permite bancherilor sa isi faca planuri pe termen mai lung decat pana acum. BNR a putut lua aceasta decizie si pentru ca inflatia este in descrestere, dar si datorita semnalelor bune cum ar fi primirea banilor de la FMI si CE.

Statul beneficieaza deja de dobanzi din ce in ce mai mici. Practic, in acest moment Finantele iau bani de la banci de doua ori mai ieftin decat in perioada similara a anului trecut, respectiv la dobanzi de doua ori mai mici.

Cel mai recent credit al statului a avut o dobanda de sub 8%, in conditiile in care in ianuarie 2009 bancile cereau de la Finante o bonificatie de peste 14% pe an la imprumuturile in lei.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: