Deplasarea unor obiecte prin puterea gandului a devenit realitate

Data publicarii: 05-02-2010 | IT&C

Vizitatorii Jocurilor Olimpice de Iarna desfasurate in Vancouver, Canada, au la dispozitie, pe langa ofertele turistice clasice, si o alta atractie desprinsa direct din filmele science-fiction: cea mai mare instalatie de computere controlate prin puterea gandului construita vreodata.

Sistemul, denumit Bright Idea, este dezvoltat de firma canadiana InteraXon. Un headset masoara energia electrica a creierului si reactioneaza atat la undele alpha, asociate cu relaxarea, cat si la undele beta, asociate cu concentrarea.

Mesajele receptate de dispozitiv sunt transmise unei unitati centrale care le decodifica si, mai apoi, prin internet, le directioneaza catre locuri aflate la sute de kilometri distanta. Astfel, vizitatorii pot controla prin propriile ganduri, aprinderea luminilor unor centre turistice, precum Cascada Niagara, CN Tower din Canada sau din Cladirea Parlamentului aflata in Ottawa.

"Tehnologia dezvoltata de compania noastra permite controlul dispozitivelor din jur fara atingerea nici unui buton. Suntem siguri ca in viitor aceasta tehnologie va deveni un fapt comun", spune Ariel Gartner, seful InteraXon.

In paralel, o alta companie, NeuroSky, dezvolta de mai multi ani senzori biometrici si produse similare, destinate pietei consumatorilor obisnuiti. Primul lor produs a fost o casca ce permitea, prin monitorizarea activitatii cerebrale, controlarea unui joc video. Mai nou, compania a demonstrat ca, prin intermediul castii, utilizatorii pot misca efectiv obiecte.


Redactia BankNews.ro

Ultimele stiri pe BankNews.ro: