Concediu pe cont propriu sau prin agentie?

Data publicarii: 05-02-2010 | Turism

"Adevarul" a ales patru dintre destinatiile preferate ale romanilor si a calculat cele mai avantajoase variante pentru petrecerea unei vacante cat mai reusite. O prima concluzie ar fi ca sejururile la mare sunt mai ieftine prin agentiile de turism, in timp ce la munte este mai avantajos sa mergeti pe cont propriu.

Destinatiile alese de "Adevarul" pentru a gasi cele mai bune solutii pentru turisti sunt Bulgaria, Turcia, litoralul romanesc si Venetia. In statiunile montane si in unele capitale europene turistii romani prefera sa calatoreasca pe cont propriu, asta pentru ca in majoritatea cazurilor aceste vacante sunt mai ieftine.

Calculele noastre arata insa ca destinatiile exotice si mediteraneene ajung sa coste cu peste 30% mai putin daca le-am cumpara prin agentie.Prima destinatie studiata a fost una de sezon, statiunea montana Bansko din Bulgaria, luata cu asalt de romanii pasionati de schi. La hotelul de trei stele Belmont, la agentia Laguna, o noapte de cazare intr-o camera dubla costa 38 de euro pentru doua persoane, iar intr-un apartament cu doua dormitoare -- 69 de euro.

La receptia hotelului preturile sunt mai mari cu doi euro decat cele afisate de tour-operatorul roman, iar pe site-ul booking.com, unul dintre cele mai importante portaluri de rezervari din lume, tarifele sunt cu 15 euro mai ieftine.

Aceeasi situatie este intalnita in cazul statiunilor montane de la noi. "Dupa ce turistii isi petrec o vacanta intr-o pensiune, se imprietenesc cu gazdele si renunta la serviciile agentiei pentru un al doilea sejur in acelasi loc. Jumatate dintre romanii care merg la munte pleaca pe cont propriu", explica Traian Badulescu, purtatorul de cuvant al Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism. Anul acesta, Ziua Indragostitilor coincide cu perioada organizarii faimosului Carnaval de la Venetia (11-15 februarie).

Si cum se asteapta ca Venetia sa fie vizitata de peste 2.000 de turisti romani, ofertele nu au intarziat sa apara. La Eximtur, trei nopti de cazare cu mic dejun la Hotel Russot (patru stele), transportul cu avionul cu toate taxele incluse costa 441 de euro de persoana. Direct la hotel, cazarea costa 277 de euro, iar pe booking.com, 300 de euro. La acestea se mai adauga si biletul de avion, care costa intre 240 si 493 de euro de persoana.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: