Agenti CIA lucreaza in mari companii financiare

Data publicarii: 05-02-2010 | International

Decizia nu este urmare a salariilor mici practicate la CIA. Desi tot de bani este vorba. Confruntata cu plecarea masiva a angajatilor sai catre institutii mult mai darnice in schimbul cunostintelor lor, conducerea CIA a decis sa permita agentilor sa realizeze castiguri suplimentare lucrand in calitate de experti in companii financiare. Asa scrie "Daily Telegraph", cu referire la o carte aparuta recent despre viata spionilor americani.

Cartea a fost scrisa de ziaristul Eamon Jevers si se intituleaza "Broker, Trader, Lawyer, Spy: The Secret World of Corporate Espionage". Autorul relateaza cum CIA permite agentilor sai operativi sa ofere, contra cost, servicii legate de activitatea lor de baza unor corporatii financiare si fonduri speculative.

Datele expuse de jurnalist au fost confirmate de surse ale Directiei centrale de spionaj a Statelor Unite. Institutia a precizat ca a fost nevoita sa recurga la aceasta masura, singura capabila sa opreasca exodul de personal catre sectorul public, unde deprinderile lor de agenti secreti le-ar fi adus venituri salariale considerabil mai mari. In ultimii ani, noteaza, in context, "Daily Telegraph", efectivul CIA s-a redus substantial, in conditiile in care SUA, prezente in toate punctele fierbinti ale lumii, au mare nevoie de aceasta structura.

Reprezentantii CIA sustin, totodata, ca aceasta practica nu contravine intereselor de securitate nationala. Oricum, s-au grabit sa sublinieze responsabilii CIA, agentii nu se pot prezenta la noile locuri de munca decat dupa o detaliata prezentare a ofertei formulate de angajatorii lor. Jevers insereaza in cartea sa exemple concrete despre ajutorul acordat de lucratorii CIA colegilor lor de pe Wall Street. Astfel, intr-unul dintre episoade, spionii americani au organizat cursuri pentru una dintre companiile de consultanta din New York, invatandu-i pe salariati cum sa recunoasca declaratiile mincinoase.

Specialisti in depistarea minciunii

Metodologia predata de agentii CIA se intituleaza "analiza tactica a comportamentului" (tactical behaviour assessment - TBA). Scopul studiului este de a-i deprinde pe cei interesati cum sa stabileasca daca interlocutorii lor fac afirmatii false sau reale, ghidandu-se, in acest sens, dupa anumite elemente-cheie, precum expresii sau ticuri verbale, gesticulatie sau expresia ochilor. Astfel, o atitudine excesiv de zgomotoasa sau agitata denota o stare emotiva accentuata, urmare a nesigurantei de sine.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: