Viitoarele masini electrice vor fi alimentate de propria caroserie

Data publicarii: 08-02-2010 | Auto

Bateriile clasice, folosite pe scara larga in mii de aplicatii si dispozitive, ar putea in curand sa dispara, dupa ce o echipa de cercetatori britanici a anuntat crearea unui nou material cu bune capacitati de stocare a energiei.

Emile Greenhalgh, cercetator la Imperial College London, a lucrat timp de mai multi ani la dezvoltarea noului material, un derivat din plastic care ar putea revolutiona modul de constructie al masinilor si al dispozitivelor electronice.

Conform oamenilor de stiinta implicati in proiect, materialul nu este o baterie ci, mai degraba, un condensator performant, similar cu cele aflate in majoritatea retelelor electrice, dar cu proprietati superioare.

Prototipul creat in laborator are cativa centimetri patrati, se incarca in cateva secunde, iar energia inmagazinata este suficienta pentru alimentarea unui LED timp de 20 de minute.

Greenhalgh lucreaza deja cu Volvo intr-un proiect de 3 milioane dolari pentru implementarea materialului in masinile hibride. Omul de stiinta este de parere ca in viitorul apropiat toate masinile electrice isi vor trage puterea nu din bateriile voluminoase, ci chiar din componentele caroseriei, gratie noului material.

Pentru ca nu folosesc niciun fel de reactii chimice, durata de viata a super-condensatorilor va fi mult superioara bateriilor. Eliminarea bateriilor din structura automobilelor electrice va duce la micsorarea dimensiunilor, la scaderea greutatii si, implicit, la marirea eficientei.


Natasha Shirshova

George Trifu