40% din microfirme dau oameni afara

Data publicarii: 08-02-2010 | Actualitate

Mai mult de o treime din microintreprinderile care plateau, pana anul trecut, un impozit de 3% pe venit se pregatesc sa dea afara oameni, din cauza costurilor mai mari pe care le vor suporta odata cu impozitul de 16% pe profit.

Asta rezulta dintr-un sondaj realizat, la solicitarea EVZ, de IMM Romania, portalul de solutii pentru IMM-uri al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

La chestionar au raspuns peste 430 de mici intreprinzatori, in perioada 1-5 februarie 2010. Potrivit rezultatelor sondajului, 45,83% dintre respondenti optasera, pana anul trecut, sa plateasca impozitul pe venit, iar restul de 54,17% achitau cota unica de 16% pe profit.

O treime vrea sa inchida firma

EVZ desfasoara o campanie prin care isi propune sa-i ajute pe micii intreprinzatori care sunt nevoiti sa aleaga cum isi vor desfasura activitatea de acum incolo. Astfel, ei pot continua ca platitori ai cotei unice sau isi pot transfera afacerea pe PFA.

Mai au varianta mutarii sediului intr-un offshore sau, in ultima instanta, chiar sa puna lacatul pe usa.

Dintre cei care nu mai au optiunea de a plati impozitul pe venit, aproape 30% spun ca isi vor inchide firma.

Circa 17% au decis ca vor deveni persoane fizice autorizate (PFA).

Restul, peste 50% dintre respondenti, sunt hotarati sa continue sa activeze ca SRL si sa plateasca un impozit de 16% pe profit.

Odata cu impozitul pe venit, dispar locuri de munca

Potrivit sondajului realizat de Portalul IMM Romania, la solicitarea EVZ, aproape 40% din firmele mici vor da oameni afara din cauza renuntarii, de la inceputul acestui an, la sistemul de taxare de 3% pe venitul microintreprinderilor.

Astfel, un prim efect va fi cresterea somajului. 56,25% nu iau in calcul sa faca reduceri de personal, iar putin peste 4% dintre respondenti nu au decis pana acum ce vor face.

Dintre patronii care vor da oameni afara, 52,63% spun ca vor concedia una sau doua persoane, aproape 37% - intre trei si patru angajati, iar peste 10% vor da afara un numar cuprins intre cinci si noua salariati.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: