Bancile au inceput sa ieftineasca, pentru prima oara, creditele ipotecare
Data publicarii: 08-02-2010 | Finante-BanciMai multe banci din tara noastra au anuntat scaderi de dobanzi la creditele ipotecare, atat in lei, cat si in valuta. Pe de o parte, aceste imprumuturi au avantajul garantiei imobiliare, riscul institutiilor de credit fiind mai mic in caz de nerambursare a finantarii. Pe de alta parte, tendinta de ieftinire a creditelor ipotecare a pornit din vestul Europei, unde mai mult de jumatate din banci intentioneaza sa relaxeze acest tip de finantare.
In zona euro, bancile au inregistrat o relaxare a standardelor creditarii, in special pentru cele ipotecare, potrivit rezultatelor chestionarului Bancii Centrale Europene - Banks Lending Survey. Aceasta relaxare este mai rapida pentru creditele ipotecare decat pentru cele de consum. O parte din banci indica o crestere a numarului creditelor ipotecare la finalul anului 2009, ceea ce poate fi explicat de imbunatatirea marketingului prospectelor imobiliare.
In privinta creditelor de consum, acestea vor scadea intr-un ritm mai lent comparativ cu finele anului 2009, iar cererea va inregistra o usoara crestere, in pofida faptului ca soldul conjunctural al celor care mizeaza pe avans a ramas de - 4%.
In Romania, standardele de creditare continua o evolutie similara cu aceea din zona euro, relaxarea creditelor ipotecare fiind mai vizibila decat cea a creditelor pentru consum. Unul dintre factori poate fi decizia BNR de a reduce dobanda-cheie. Acest lucru a determinat tot mai multe banci sa ieftineasca imprumuturile.
Scaderi chiar si de 2,5 procente
Banca Transilvania a taiat cu o jumatate de punct procentual dobanzile pentru creditele noi si depozitele in lei. BCR a redus dobanzile la creditele noi in lei pentru persoane fizice cu pana la 2,5 puncte procentuale, noile niveluri pornind de la 9,9% pana la 13,25% pe an, in functie de istoricul clientului cu banca. Pe partea de companii, BCR a redus dobanda de referinta la imprumuturile in lei cu pana la doua puncte procentuale. Iar GarantiBank Romania reduce cu pana la 1,80% dobanzile la toate creditele garantate cu ipoteca, pentru populatie, acordate in euro. De asemenea, RBS Romania a scazut dobanzile pentru creditele ipotecare noi, contractate incepand cu data de 25 ianuarie 2010, cu pana la 2,5 puncte procentuale. Clientii ATE Bank beneficiaza de conditii de creditare mai avantajoase incepand cu 1 februarie. Banca a redus atat marja fixa de dobanda, cat si comisioanele de acordare si rambursare anticipata.
UniCredit Consumer Financing ofera o reducere promotionala de 20% la dobanda aferenta creditelor de nevoi personale in lei si euro acordate pana la sfarsitul lunii martie.
Integral in Financiarul
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri