Cat ii costa pe angajatii-firme sa treaca pe salariu

Data publicarii: 09-02-2010 | Finante-Banci

Daca ar primi banii ca simpli salariati, cei cu venituri semnificative ar plati contributii sociale de sapte ori mai mari.

Peste 100.000 de persoane si-au luat salariile beneficiind de legislatia privind microintreprinderile, conform estimarilor din piata. Daca numai o parte dintre ei s-ar transforma in simpli salariati, bugetul statului ar putea castiga 900 de milioane de euro, sustin specialistii.

De la inceputul acestui an, impozitul de 3% pe venitul unei microintreprinderi a disparut si a fost inlocuit cu cota unica de 16% pe profit, care nu mai este la fel de avantajoasa. EVZ a initiat o campanie dedicata informarii proprietarilor de microfirme, care trebuie sa aleaga in ce forma de organizare isi vor continua activitatea.

Astazi, va prezentam ce costuri ar trebui sa suporte proprietarii de microintreprinderi, create special pentru incasarea salariului, daca ar deveni angajati cu contract de munca. Ei activeaza in domenii bine platite precum management, consul tanta, IT&C etc.

Comparatie

Sa luam ca exemplu un manager in domeniul IT care lucreaza intr-o multinationala si castiga lunar circa 3.000 de euro. Ca microintreprindere, unde trebuia sa aiba cel putin un angajat part-time, costurile lunare se ridicau la circa 33 de euro contributii sociale, la care se adaugau 90 de euro impozit pe venit. In total - 123 de euro.

Ca salariat, costurile sunt de sapte ori mai mari. Contributiile sociale pentru pensie, sanatate si somaj se ridica in total la 495 de euro. Daca adunam si impozitul pe salariu, de 400,8 euro, rezulta ca un astfel de angajat cu salariu mare trebuie sa dea la stat nu mai putin de 896 de euro lunar.

Potrivit calculelor avocatului Gabriel Biris, dupa datele din 2008, daca numai 70.000 de microintreprinderi-salariati ar decide sa-si primeasca veniturile pe contracte de munca, la bugetul statului ar ajunge nu mai putin de 900 de milioane de euro. Asta, cu conditia plafonarii contributiilor sociale la patru salarii medii.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: