Insolventa in Romania duce la faliment

Data publicarii: 09-02-2010 | Afaceri

Peste 90% din societatile comerciale intrate in procedura de insolventa isi inchid activitatea. Majoritatea firmelor autohtone care invoca incapacitatea de plata isi inchid afacerea, in timp ce in Franta sau in SUA o treime dintre ele reusesc sa se salveze.

Pentru multi oameni de afaceri romani, intrarea in procedura de insolventa generala le inchide businessul, desi prin insolventa se pot reorganiza si scapa de creditori.  Doar anul trecut, din cele peste 21.000 de companii intrate in procedura de insolventa, peste 90% sunt falimentare, potrivit lui Arin Octav Stanescu, managing partner casa de avocatura Stanescu, Milos, Dumitru si Asociatii.

Potrivit legii, intra in procedura de insolventa o firma cu o datorie mai mare de 30.000 de lei si care a depasit cu 30 de zile data scadenta la care trebuia sa efectueze ultima plata catre creditori. Pentru firmele care incearca sa-si salveze afacerea, urmatorul pas este procesul de reorganizare. Aici este inclus planul de afaceri si programul de plata al creantelor, precum si masurile de punere in aplicare al acestuia.

Reorganizarea, aplicata "dupa ureche"

Pe toata durata restructurarii firmei, creditorii nu-si pot executa silit debitorii.

"Dobanzile creantelor sunt inghetate, iar debitorul are posibilitatea de a plati timp de patru ani, esalonat, o parte din datoriile vechi", arata Radu Lotrean, partner coordonator al Casei de Insolventa Transilvania. Mai mult, furnizorii de servicii, de electricitate, gaz  sau telefonie, nu au dreptul sa sisteze furnizarea acestora pe timpul procedurii. Daca la noi firmele care intra in procedura de reorganizare judiciara pot fi numarate pe degete, in Franta sau SUA, numarul acestora ajunge la 25% din cele aflate in insolventa, potrivit lui Alexandru Rusu, avocat partener la societatea de avocatura bpv Grigorescu.

"In SUA au avut loc numeroase reorganizari in multe domenii, de la retail pana la companii aeriene si auto, firmele reusind sa redevina profitabile dupa ce s-au aflat la un pas de faliment", explica Bogdan Belciu, managing partner la firma de consultanta A.T Kearney.

De exemplu, KMart, al treilea retailer din SUA, si Delta Airlines au reusit sa se reorganizeze.

In Romania insa, nici macar firmele care incearca sa implementeze un plan de restructurare nu au mari sanse de succes. Si asta pentru ca societatile isi fundamenteaza "salvarea" afacerii pe o crestere iluzorie a cifrei de afaceri.

"Stim ca firmele cu probleme vin din sectorul constructiilor si din retail. Avem exemplul Ultra Pro sau hipermarketurile Pic. Cand propui un plan de reorganizare, trebuie sa-ti revii in sase luni. E greu de crezut ca un hipermarket ar fi putut sa-si revina atat de repede, in conditiile in care puterea de cumparare scade", arata Rusu.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: