Fiscul, de veghe in lanul de secara

Data publicarii: 10-02-2010 | Finante-Banci

Furnizorii de materie prima pentru fabricile de paine, dar si importatorii de cereale, legume si fructe pentru hipermarketuri vor intra in vizorul controlorilor. Fiscalizarea sectorului agricol este una dintre tintele fixate pentru 2010 la nivelul sindicatelor, patronatelor si conducerii Ministerului Agriculturii.

Din cauza taxarii excesive cu care se confrunta procesatorii de alimente, in panificatie si in comertul cu legume si fructe intalnim cea mai mare evaziune fiscala din toate sectoarele economiei. Pentru a combate aceasta evaziune, statul ar putea sa scada TVA de la 19% la 5% pe alimente, astfel incat eludarea legii sa nu-si mai aiba rostul, insa acum, la nivelul Ministerului Agriculturii se pregateste o alta varianta, posibil mai costisitoare.

Este vorba despre fiscalizarea intregului lant de productie, de la cultivarea (sau, dupa caz, importulplantelor pana la iesirea produselor finite pe usile magazinelor. Cel putin, asa reiese din stenograma discutiilor purtate intre conducerea ministerului si liderii de sindicate si de patronate, obtinuta de "Adevarul". "Cat despre fiscalizare, se poate spune ca s-a reactivat Comitetul Interministerial pentru combaterea evaziunii fiscale. Se va discuta in grupurile de lucru cum putem sa fiscalizam sectorul agricol si ce masuri se vor propune pentru diminuarea problemelor fiscale din acest sector", le-a spus ministrul Agriculturii, Mihail Dumitru, partenerilor sociali acreditati.

Campul cu cereale, antrepozit fiscal

Concret, ce domenii din agricultura vor intra in acest program de fiscalizare? Productia de grau si de paine, importurile de cereale, legume si fructe si, intr-un viitor mai indepartat, productia de carne si de mezeluri, ne-au raspuns liderii unor patronate de profil. Spre exemplu, in sectorul de grau si panificatie, controalele fiscale se vor extinde inclusiv asupra cultivatorilor, pentru ca organele statului sa-i poata urmari pe toti furnizorii brutariilor. S-ar constitui, astfel, antrepozite fiscale, adica atat procesatorul, cat si cultivatorul de grau vor raporta aceluiasi organ fiscal cantitatile livrate si provenienta acestora.

La fel, in cazul hipermarketurilor, controalele ii vor viza in special pe importatorii de legume si fructe care le aprovizioneaza. Si nu va fi greu, pentru ca sunt doar cativa pe fiecare produs in parte, ne-au explicat liderii patronali. Cum ar trebui sa arate, concret, un mecanism de urmarire fiscala in agricultura? Viorel Marin, presedintele Asociatiei Nationale de Morarit si Panificatie (ANAMOB), spune ca fiecare agent economic de pe lantul de productie ar trebui integrat intr-un sistem informatic, astfel incat raportarile sa poata fi comparate si sa rezulte cat se poate de clar cine face evaziune fiscala.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: