Aproape opt miliarde de dolari aruncate in jocuri impotriva euro

Data publicarii: 10-02-2010 | International

Informatia a aparut ieri in cotidianul britanic "Financial Times", potrivit caruia niciodata nu s-a inregistrat un atac de asemenea amploare asupra monedei unice europene, puternic degradata pe fondul temerilor vizand datoriile Greciei, Spaniei si Portugaliei. FT precizeaza ca, in numai o saptamana, traderii si fondurile speculative au angajat aproape 40.000 de contracte impotriva euro, ocupand pozitii scurte, in valoare totala de 7,6 mld. $.

Articolul din FT vine in contextul in care laureatul Premiului Nobel pentru Economie, Joseph E. Stiglitz, consultant al Guvernului grec, a chemat la "punerea la punct a speculantilor. Respingand categoric ideea ca statul elen ar avea nevoie de un ajutor de urgenta, el a cerut autoritatilor de la Atena sa intervina pe piata, pentru a dejuca intentiile speculantilor. In ajun, Spania a denuntat "manevrele cel putin dubioase" ale "celor care sunt la originea actualei crizei, speculantii financiari internationali". Aceasta abordare este impartasita de o parte dintre expertii in domeniu, care acuza fondurile speculative - hedges funds - ca profita de efectul oferit de instabilitatea generata de datoriile Greciei pentru a se imbogati. Chiar cu riscul de a agrava situatia generala.

"Speculantii pariaza pe pierderea celuilalt, pariul insusi provocand pierderi", explica economistul Paul Jorion. "Se creeaza sentimentul ca nimic nu s-a schimbat cu adevarat incepand cu anii 1990", subscrie, la randul sau, analistul Daniel Cohen. In 1992, miliardarul american George Soros a lansat o ampla operatiune speculativa pe piata de schimb. Manevrele lui au facut ca lira sterlina sa iasa din sistemul monetar european, Soros castigandu-si faima de "omul care a facut sa sara in aer Banca Angliei". De aceasta data, speculantii mizeaza pe excluderea Greciei din zona euro si ataca moneda. Nici nu este, prin urmare, de mirare, ca bursele din Paris, Londra si New York sunt strabatute de zvonuri alarmiste privind starea de sanatate a finantelor publice europene.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: