Scandalul TVA pe case, la CEDO

Data publicarii: 10-02-2010 | Imobiliare

Plata retroactiva a taxei pe tranzactiile repetate cu locuinte incinge spiritele intre Fisc si contribuabili. Cateva mii de contribuabili sunt hotarati sa se adreseze Curtii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) pentru a scapa de plata retroactiva a TVA pe case.

Contribuabilii somati de Fisc sa plateasca TVA retroactiv pe locuintele tranzactionate inainte de 2008, reuniti in Asociatia pentru Prevenirea Abuzurilor Fiscale (APAF), avertizeaza ca se vor adresa forurilor europene pentru apararea drepturilor lor.

Liderii APAF au comunicat, ieri, ca in perioada 2005-2008 nu aveau cum sa plateasca TVA la momentul tranzactiilor, pentru ca nu existau reglementari fiscale in acest sens, astfel ca nici acum, in 2010, Fiscul nu are dreptul de a le cere aceasta plata retroactiv.

Mai mult, "daca noi eram intr-adevar platitori de TVA, organele fiscale erau cele care trebuiau sa ne inregistreze din oficiu ca platitori, conform articolului 153 aliniatul 7 din Codul Fiscal - in vigoare si acum, ca si atunci", precizeaza conducerea APAF. De unde reiese ca eventuala frauda (neplata la timp a TVA) este facuta la nivelul organului fiscal, nu la contribuabilul in cauza.

"Continuitatea", la mila inspectorilor

Un alt argument invocat de conducerea APAF este acela ca nici caracterul de continuitate al respectivelor tranzactii nu era stabilit pana in 2008, ci s-a stabilit in mod relativ discret faptul ca doar prima tranzactie e considerata ocazionala, scutita de TVA.

"De ce in 2008 si in 2009 Fiscul nu ne-a cerut plata retroactiva a TVA (n.n. - pe tranzactiile efectuate in perioada 2005-2007), daca asa prevede Codul Fiscal?", se intreaba membrii APAF. Si: "Cum este posibil sa faci un profit de 10.000 de euro in urma unei tranzactii (vanzari) pe piata imobiliara, iar dupa cinci ani Fiscul sa-ti solicite retroactiv 28.250 de euro - presupusa TVA cu penalitatile aferente?".

Liderii APAF vor prezenta astazi, intr-o conferinta, argumentele pentru care nu sunt dispusi sa plateasca TVA si penalizarile aferente tranzactiilor imobiliare din anii 2005-2007.

Integral in Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: