O noua solutie pentru micii patroni: Intreprinderea Individuala

Data publicarii: 10-02-2010 | Afaceri

Micii patroni care au firme si au platit, pana la finele anului trecut, un impozit de 3% pe venitul microintreprinderilor isi pot continua activitatea ca intreprindere individuala, ii sfatuiesc consultantii. EVZ desfasoara o campanie care isi propune sa-i indrume pe acesti intreprinzatori sa gaseasca cele mai bune solutii pentru a-si desfasura afacerea cu cele mai mici costuri.

Spre deosebire de persoana fizica autorizata (PFA), intreprinderea individuala poate face angajari. Acest lucru reprezinta un mare avantaj pentru afacerile mici, cu un numar mic de angajati, dar care nu pot fi continuate doar de patron. Intreprinzatorii care aleg aceasta forma de organizare scapa si de impozitul minim, platit obligatoriu de SRL-uri, indiferent daca au profit sau nu.

"Intreprinderea individuala ofera o sarcina fiscala relativ mai mica fata de o persoana juridica si mult mai multa flexibilitate in folosirea profitului in timpul anului pentru cheltuieli personale, deoarece nu se distribuie dividende", spune avocatul Gabriel Biris.

Totodata, el atrage atentia ca, daca afacerile merg bine si veniturile cresc, devine mai ieftina organizarea ca SRL. "Contributia la asigurarile de sanatate de 5,5% se aplica la tot venitul net", explica avocatul.

Venitul net este suma care ramane dupa scaderea cheltuieli lor deductibile. Acestea sunt ori ce cheltuieli facute in scopul obtinerii de venituri, precizeaza Biris.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: