Microintreprinderile nu se inchid, se transforma
Data publicarii: 12-02-2010 | Afaceri33% dintre patronii de microintreprinderi vor continua sa functioneze ca SRL, in timp ce 16% isi vor transfera activitatea pe persoana fizica autorizata (PFA), potrivit unui sondaj al Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).
Totodata, 29,4% dintre intreprinzatori au raspuns ca isi vor inchide firmele. "Intrebati despre solutiile alese de intreprinzatori pentru a-si continua activitatea in urma introducerii noului sistem de impozitare, 33% au raspuns ca vor continua sa functioneze ca SRL, in timp ce 16% isi vor transfera activitatea pe persoana fizica autorizata. De asemenea, 29,4% au raspuns ca isi vor inchide firmele", a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele CNIPMMR, Ovidiu Nicolescu.
Sondajul mai arata ca aproape 40% dintre intreprinzatori au mentionat ca urmeaza sa faca disponibilizari in perioada urmatoare, 53% avand in vedere renuntarea la 1-2 persoane, 36,8% la 3-4 angajati, iar 10% - 5-9 angajati.
Pana la sfarsitul anului trecut, microintreprinderile au avut un regim special de impozitare, care le permitea sa opteze intre plata impozitului pe profit si cea a impozitului pe venit, de 3%. De la 1 ianuarie 2010, microintreprinderile platesc impozit pe profit de 16%.
Sondajul a fost realizat prin intervievarea a peste 430 de microintreprinderi in perioada 1-5 februarie.
Impozit diferentiat
Presedintele CNIPMMR a criticat impozitul forfetar, pe care il considera un factor care va duce la inchiderea firmelor. "Daca totusi nu se renunta la el, propunem ca introducerea acestui impozit sa se faca printr-o viziune total schimbata. Sa se faca analize sociale si economice si sa se aplice doar sectoarelor in care activeaza firmele multinationale si marile intreprinderi, care declara un grad mic de rentabilitate, respectiv ramura petrolului - industria chimica si petrochimica, industria alcoolului, a tutunului si in domeniul jocurilor de noroc", a aratat Nicolescu. De asemenea, CNIPMMR sustine introducerea unui impozit diferentiat pe ramuri, proportional cu amploarea activitatii.
Firmele platesc, de la 1 mai 2009, un impozit minim anual cuprins intre 2.200 lei (aproximativ 500 euro), daca au venituri totale de pana la 52.000 lei, si 43.000 lei (circa 10.000 euro), pentru venituri de peste 129 milioane de lei. Firmele care inregistreaza profit achita in continuare un impozit de 16%, dar nu mai putin de limita minima aferenta intervalului de venituri in care se incadreaza.
Ultimele stiri pe BankNews.ro:
- TBI Bank urmează să fie achiziționată de Advent International
- Revolut a publicat raportul anual pentru 2024
- Încurajați de performanța în creștere a pieței hoteliere din București, investitorii vor construi circa 1.000 de camere de hotel noi până în 2027
- BT: Finantare pentru Simtel pentru finalizarea unui parc fotovoltaic in Giurgiu
- UNSICAR: Checklist de siguranță în vacanța de Paște
- Studiu EY România: Românii prioritizează calitatea și reducerile pentru Sărbătorile de Paște 2025
- #DreptulLaBanking: Protejează-ți datele financiare de Paște
- Studiu EY: Listările publice globale în T1 2025: între provocări și incertitudini
- Divizia de Property Management a Colliers preia administrarea cladirii de birouri Victoria Center
- Piața centrelor de date din România este în etapa gain momentum
- Salt Bank aniversează un an de la lansare cu un nou record: peste 500.000 de clienți
- Studiu EY: Companiile se vor confrunta cu schimbări majore ale politicilor fiscale și comerciale la nivel global
- Skanska a semnat vanzarea cladirii de birouri Equilibrium 1 catre fondul de investitii Gordiusz Private Equity
- EY-Parthenon a asistat acționarii Forza Rossa și British Motors în vânzarea dealerilor auto Ferrari și Aston Martin în România
- Colliers: Oferta redusă și creșterea chiriilor îngreunează accesul la spații moderne de birouri