Dobanzile saboteaza rambursarea anticipata

Data publicarii: 15-02-2010 | Finante-Banci

Daca doriti sa achitati, inainte de termen, un credit accesat in urma cu un an, ar trebui sa stiti ca aproximativ 75% din rata lunara pe care o platiti sunt doar comisioane si dobanzi.

Comisioanele si dobanzile puse la un credit va pot incurca mai toate calculele pe care vi le-ati facut atunci cand ati accesat un imprumut, daca nu va interesati cu atentie si vreti sa rambursati anticipat suma.

Reporterii EVZ au mers pe la banci pentru a face cateva calcule cu privire la cati bani trebuie rambursati dupa un an, pentru un credit de 10.000 euro. In principal rata pe care o platiti la banca este alcatuita, cel putin in prima perioada de rambursare, din dobanzi si comisioane in proportie de circa trei sferturi.

Spre exemplu, la Alpha Bank, pentru creditul "Alpha 4 All" ni s-a facut o simulare de credit din care a reiesit ca in a treisprezecea luna, daca am fi dorit sa rambursam creditul de 10.000 de euro pe care l-am luat, am fi avut de dat inapoi 9.254 de euro. Acest lucru, in conditiile in care rata lunara se ridica la peste 220 de euro, adica dupa ce era achitat deja peste 2.600 de euro. Valoarea platibila pentru acest credit este dubla fata de cat am imprumutat.

Potrivit ofiterului de credite de la Alpha Bank, la cei peste 9.250 de euro se mai adauga 3% comision de rambursare anticipata, adica alti peste 300 de euro. In principiu, din cei 2.640 de euro pe care i-am fi platit timp de un an, aproape 1.900 de euro ar fi fost comisioane si dobanzi.

Integral in Evenimentul Zilei

Ultimele stiri pe BankNews.ro: