Executarea silita atrage pierderi pentru clienti si banci

Data publicarii: 16-02-2010 | Finante-Banci

Dupa ce au restructurat imprumuturile devenite pentru multi o povara, bancile sunt hotarate acum sa nu mai accepte intarzieri la plata si sa-i execute pe datornici. Cu riscul de a recupera doar 20-30% din creditele de consum. Astfel, executarea silita a garantiilor aduce pierderi atat bancilor, cat si clientilor, noteaza Saptamana Financiara.

Amanarea platii restantelor, conform prejudecatii ca banca nu poate face nimic, sau cedarea ipotecii pentru a fi vanduta de banca, in speranta ca astfel se scapa mai ieftin, sunt variante perdante pentru restantieri.

Bancile nu mai ezita acum sa-si trimita clientii cu care nu poate coopera pe mana companiilor de recuperare de creante, in cazul creditelor de consum. In cazul creditelor ipotecare, sa trece la executarea silita a imobilelor.

Executarea silita a garantiilor aduce pierderi atat bancilor, cat si clientilor, noteaza Saptamana Financiara.

Un imobil ipotecat poate fi vandut de banca cu 25% sub valoarea de piata, iar daca suma nu acopera valoarea restantei, datornicul risca sa piarda si alte bunuri sau o parte din venituri.

Singura optiune pentru clienti este sa negocieze cu firma de recuperare a creditului o solutie cat mai convenabila pentru ei, sustin analistii.

Restantierul nu mai are nicio speranta pentru a reveni in situatia de a relua plata ratelor, conform scadentarului initial al imprumutului convenit cu banca.

Pentru ca, spun bancherii, cei care au ajuns pe mana recuperatorilor sunt in general clienti rau-platnici, care au intarziat foarte mult cu plata ratelor si nu au reusit sa gaseasca, impreuna cu banca, o solutie amiabila de reesalonare a datoriilor.

In alte state, bancherii sunt mai ingaduitori cu clientii. Bancile italiene, de pilda, aplica un moratoriu de un an pentru rambursarea imprumuturilor luate de familiile ai caror membri au ramas fara loc de munca ori sunt in somaj partial, ca urmare a crizei.

"Planul familiei" al Abi prevede "posibilitatea suspendarii platii ratelor la credite pentru 12 luni" pentru familiile afectate de criza economica actuala.

Antena3

Ultimele stiri pe BankNews.ro: