Fosti demnitari, platiti cu pana la 2.300 de euro pe minut

Data publicarii: 16-02-2010 | International

Fostul premier italian si fostul presedinte al Comisiei Europene, Romano Prodi, va preda in China, la o scoala internationala de comert. Cat va primi pentru prestatia lui nu se stie. In schimb, fostul premier britanic, Tony Blair, va lucra pentru un fond speculativ, unde va tine mai multe lectii pentru care va primi pana la 2.300 de euro pe minut. Fostii sefi de stat si de guvern nu stau degeaba. In orice caz, unii dintre ei.

Primul si ultimul presedinte al URSS, Mihail Gorbaciov, spune ca pensia lui este substantial mai mica, de vreo patru ori, decat cea a presedintelui Rusiei, si ca de aceea trebuie sa-si rotunjeasca veniturile pentru un trai decent. El precizeaza ca salariul pe care-l primeste in calitate de presedinte al fundatiei ce-i poarta numele este de 23.000 de ruble (aproximativ 767 $), iar pentru intretinerea institutiei se cheltuiesc anual intre 800.000 si 1 mil. $.

"Nu e usor sa faci rost de o asemenea suma. In orice caz, in Rusia este, practic, imposibil", declara Gorbaciov, ca un fel de justificare a multelor sale calatorii prin toata lumea. Cel mai frecvent, "parintele perestroicii" si unul dintre artizanii reunificarii Germaniei, omul care se bucura de mai mult respect peste hotare decat in tara lui, poate fi vazut in Marea Britanie, Germania, Franta si SUA. "Lectiile mele costa mult, atat de mult incat daca le-as tine in Rusia nu ar veni nimeni sa ma asculte. Dar in strainatate castig binisor", a explicat Gorbaciov. Evitand sa dea cifre, el a adaugat ca, din punct de vedere financiar, intra in aceeasi categorie de lectori alaturi de fostii presedinti americani, George Bush senior, Bill Clinton, fosta "Doamna de fier" a Marii Britanii, Margaret Thatcher, si de fostul cancelar Helmut Kohl.

Familia Clinton - peste 110 mil. $

Cu ce se ocupa Bill Clinton? In prezent, este trimis special al Statelor Unite pentru Haiti. Este adevarat ca problemele de sanatate l-au fortat sa ia o pauza: la sfarsitul saptamanii trecute, fostul presedinte american a suferit o interventie pe cord. Totul a decurs normal, iar Clinton intentioneaza sa revina cat mai rapid la activitatile sale. Dupa ce a parasit Casa Alba in 2001, predecesorul sau George W. Bush a devenit milionar. Numai in 2008 el a castigat din lectii si discursuri 7,5 mil. $. Iar din 2000 pana in 2007 inclusiv, el a incasat 51.855.599 $. Despre veniturile fostului locatar de la Casa Alba s-a aflat din declaratiile de impozit, depuse de sotia lui, ex-senatorul Hillary Clinton, candidat la Presedintia SUA, iar in prezent secretar de stat. In acelasi timp, Bill Clinton a primit 29.580.525 $ pentru cele doua carti ale sale. In plus, ca fost presedinte, Clinton se bucura de o pensie de viata, cifrata la peste 185.000 $.

In total, de cand a plecat de la Casa Alba, valoarea cumulata a lui Bill Clinton a fost de 1.397.250 $. Potrivit documentelor fiscale, venitul insumat al sotilor Clinton se cifra, la sfarsitul anului 2008, la peste 110 mil. $, cu impozite achitate de aproape 35 mil. $ si cu mai mult de 10 mil. $ donatii. Romano Prodi va preda la China Europe International Business School (CEIBS), care figureaza, in topul "Financial Times" al celor mai bune institutii de invatamant din sistemul MBA, pe pozitia 22, in urcare cu patru trepte fata de anul trecut. In varsta de 70 de ani, el a predat in 1996 Stiinte Politice la Universitatea din Bologna, precum si diferite cursuri la Harvard si Stanford.

Mai mult de 15 mil. lire sterline pentru Tony Blair

In ceea ce-l priveste pe fostul premier al Marii Britanii, Tony Blair, publicatia "Times" sustine ca, de cand a parasit resedinta oficiala din Downing Street 10, la 27 iunie 2007, el a castigat peste 15 mil. lire sterline. Afacerile lui, foarte banoase, sunt considerate de criticii fostului lider laburist controversate si lipsite de transparenta. Mai mult, "Financial Times" amintea, recent, ca una dintre organizatiile sale, "Governance initiative", care-i ajuta pe presedintii din Ruanda si Sierra Leone sa puna in practica reforme si sa atraga investitori internationali, a avut nevoie de foarte mult timp pentru a obtine statutul de asociatie de caritate in Marea Britanie. De fapt, daca in vara anului 1997, dupa discursul emotionant rostit dupa moartea Printesei Diana, pe care a numit-o "printesa poporului", Tony Blair culmina in sondaje cu o cota de popularitate de 75%, dupa 13 ani presa scrisa si vorbita il priveste pe fostul premier cu indiferenta. Peste hotare insa, cu precadere in Franta si SUA, Blair are insa numerosi admiratori. In special la nivelul elitelor, care continua sa-i admire talentul de orator, spiritul sau pragmatic si puterea de influenta.

Integral in Financiarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: