Suspendarea firmei, coma dinaintea falimentului

Data publicarii: 16-02-2010 | Afaceri

Numarul firmelor care si-au suspendat activitatea in luna ianuarie a ajuns la 6.000 de cazuri, potrivit datelor Oficiului National al Registrului Comertului (ONRC). Comparativ cu anul 2009 cand s-a inregistrat un numar de 1.358 de suspendari ale activitatii la nivelul intregii tari, anul acesta s-au inregistrat 6.000, reprezentand o crestere de 341,83% ", se arata intr-un comunicat al ONRC. Din punct de vedere al domeniilor de activitate, o treime dintre firmele suspendate sunt din domeniul comertului.

In acelasi timp, numarul societatilor comerciale care au recurs la dizolvari voluntare a crescut in luna ianuarie din acest an cu 136,18%, la 829, fata de perioada similara a anului 2009, cand au fost inregistrate 351, a anuntat ieri ONRC. Cele mai multe dizolvari voluntare au avut loc in Capitala (131) si in judetele Constanta (68), Bihor (48) si Galati (43). De asemenea, potrivit ONRC, numarul radierilor voluntare a crescut in prima luna a anului cu 7%, la 3.177, dupa ce in luna ianuarie 2009 un numar de 2.975 au recurs la radiere voluntara.

La sfarsitul lunii ianuarie erau active in Romania peste un milion de firme, in conditiile in care in prima luna a anului au fost inmatriculate 7.402 firme, cu 23% mai putine decat in acelasi interval din 2009.

Firmele n-au niciun interes sa-si reia activitatea

In ceea ce priveste numarul  mare al firmelor care si-au suspendat activitatea Florea Parvu, vicepresedintele Consiliului National al Intreprinderilor Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR) sustine ca  situatia acestora se va inrautati in perioada urmatoare si este doar o chestiune de timp pana cand acestea vor iesi din piata.  ''Trebuie sa fim realisti si sa spunem lucrurilor pe nume. Aceste firme care si-au suspendat activitatea nu se asteapta la o imbunatatire a situatiei in perioada urmatoare, in conditiile in care foarte greu se vad niste stimulente pentru intreprinderile mici si mijlocii'', a declarat, pentru Curierul National, Florea Parvu.

Potrivit acestuia, pentru cei care s-au suspendat este clar ca nu le merge activitatea si nu au niciun interes sa si-o reia. ''Un lucru este cert: Cei care s-au suspendat sunt pierduti pentru ca nu sunt stimulati'', a atras atentia vicepresedintele CNIPMMR.

Agentii economici au nevoie de stimulente reale

Parvu sustine ca intreprinzatorii care se gasesc intr-o astfel de situatie prefera sa infiinteze un start-up si sa inceapa astfel o alta activitate in conformitate cu realitatile pietei.

In acelasi timp, vicepresedintele CNIPMMR a subliniat faptul ca agentii economici au nevoie de stimulente reale care sa le vina in ajutor. ''De exemplu, statul ar trebui sa ofere facilitati pentru cei care angajeaza somerii si sa-i scuteasca pentru o perioada de timp de la plata cu angajatii. Pe langa acestea este nevoie de mut mai mult sprijin pe timp de criza daca vrem intr-adevar sa ajutam mediul de afaceri'', a precizat reprezentantul Consiliului pentru IMM.

Vremuri grele pentru IMM

Pe de alta parte, Parvu a subliniat faptul ca IMM vor fi nevoite sa faca fata in perioada urmatoare unor conditii din ce in ce mai grele pentru supravietuire in situatia in care ''lucrurile merg foarte prost, consumul s-a redus, serviciile au scazut iar din partea statului ne asteptam la noi disponibilizari care nu vor face altceva decat sa puna presiune  pe inflatie si pe intreaga economie'', a avertizat acesta.

Peste 133.000 de firme si-au suspendat activitatea anul trecut, de 11 ori mai multe fata de 2008, in timp ce numarul dizolvarilor a crescut de aproape cinci ori, la 18.766, iar cel al radierilor cu 247%, la 43.615.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: