Oamenii de afaceri se aliaza cu bancherii intr-un plan B anticriza

Data publicarii: 16-02-2010 | Finante-Banci

Asociatiile de bancheri, oameni de afaceri si exportatori din Romania au convenit sa-si sustina reciproc demersurile in fata autoritatilor.

Reprezentantii mediului de afaceri si ai finantatorilor vor sa ceara Guvernului plata datoriilor restante ale statului fata de companii (inclusiv TVA) in maximum 30 de zile si sa solicite BNR reducerea nivelului provizioanelor constituite de banci.

Registru national cu detinatori de creante

Totodata, bancherii si oamenii de afaceri propun Ministerului Finantelor Publice realizarea in maxim 60 de zile a unui Registru National care sa specifice datoriile pe care statul le are catre companii si datele la care urmeaza a se face platile. Registrul ar fi util pentru examinarea bonitatii beneficiarilor la acordarea sau reesalonarea unor credite.

Asociatia Romana a Bancilor (ARB), Asociatia Oamenilor de Afaceri din Romania (AOAR) si Asociatia Nationala a Importatorilor si Exportatorilor (ANEIR) considera ca revigorarea creditarii este masura de baza a reluarii cresterii economice inca din anul 2010. Asociatiile sustin si reexaminarea unor prevederi ale Legii insolventei.

De asemenea, asociatiile au convenit ca este importanta identificarea unor masuri ce pot fi intreprinse de Guvern, banci si companii, astfel incat, in conjunctura in care are loc revenirea unor economii puternice din UE, Romania sa-si valorifice potentialul de reluare a cresterii economice.

Adevarul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: