Ghid de vanzare a locuintei pe timp de criza

Data publicarii: 16-02-2010 | Imobiliare

Vanzarea unui apartament in aceasta perioada este mult mai dificila din cauza interesului scazut al romanilor pentru cumparaturi imobiliare. Se vede, de altfel, in cifra tranzactiilor de locuinte si terenuri incheiate in 2009, cu 27% mai putine fata de 2008. Din acest motiv, specialistii le recomanda proprietarilor o serie de strategii de vanzare, cu atat mai utile daca se grabesc. Sfaturile expertilor, deloc complicate, au ca punct de pornire cei trei "P", respectiv promovarea, publicitatea si prezentarea, si au in vedere si stabilirea pretului, dar si diverse ponturi de negociere. "Asa cum cumparatorii sunt foarte sensibili la cei trei «L» (locatia, locatia si iar locatia), vanzatorii trebuie sa inteleaga ca in aceasta perioada doar proprietatile foarte bine promovate vor avea succes", a declarat pentru Gandul Mihai Stan, directorul general al portalului imobiliar topestate.ro.

Postarea ofertei pe internet, cea mai importanta

Vanzatorii sunt sfatuiti sa foloseasca simultan mai multe canale de promovare, dintre care internetul este cel mai important. "Pentru o perioada de 1-3 luni, poti face ca proprietatea ta sa apara prima sau printre primele cinci in orice cautare din aceasta categorie, pe un site specializat", explica el. In acest caz, taxa porneste de la 8-10 euro pe luna, putand ajunge la aproximativ 150 de euro, in functie de portal si de detaliile prezentate, inclusiv fotografii. Cei care prefera metoda clasica pot sa publice anuntul de vanzare intr-un ziar de interes sau intr-o publicatie de specialitate.

In fine, vanzatorii pot sa contracteze serviciile mai multor agentii din zona in care locuiesc si eventual sa le stimuleze printr-un comision mai mare decat cel uzual, adauga Stan. Desi, la prima vedere, sansele vanzatorului de a incheia tranzactia cresc, reprezentantii agentiilor mari spun ca lucrurile stau exact pe dos. "E mai bine sa apelezi la o singura agentie mare, cu expunere ridicata, decat la zece. Perioada de vanzare poate ajunge la o saptamana, comparativ cu o jumatate de an, daca eforturile sunt dispersate", a declarat pentru Gandul Valentin Ilie, directorul general al Coldwell Banker Affiliates of Romania.

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: