Valentin Lazea (BNR): Saracia populatiei limiteaza cresterea creditarii

Data publicarii: 16-02-2010 | Finante-Banci

Saracia populatiei este un factor limitativ al cresterii creditarii, in conditiile in care activele financiare ale romanilor sunt aproximativ egale cu datoriile acestora, potrivit unui studiu prezentat marti de economistul sef al bancii centrale, Valentin Lazea.

"Romanii au de doua pana la trei ori mai putine active financiare (decat alte tari din regiune, n.r.), ceea ce arata ca populatia Romaniei este de 2-3 ori mai saraca. (...) De regula, populatia este creditorul net al sectorului bancar", a explicat Lazea, care a adaugat ca daca populatia este saraca, sectorul bancar nu are suficiente resurse interne pentru creditare.

Potrivit studiului realizat in ianuarie de UniCredit Group, romanii au un nivel al activelor financiare scazut in comparatie cu alte tari din regiune, precum Cehia si Ungaria, cu un produs intern brut (PIB) nominal similar.

Astfel, nivelul activelor financiare este de aproximativ 33 miliarde euro, in timp ce in Ungaria, activele financiare, respectiv depozite ale populatiei, investitii in fonduri de pensii, fonduri mutuale sau pe bursa, se cifreaza la aproape 65 miliarde euro, iar in Cehia, la 93 miliarde euro.

Pasivele financiare, respectiv datoriile, erau in Romania, de aproximativ 32 miliarde euro, in timp ce in Ungaria acestea sunt de 36 miliarde euro, iar in Cehia, de 38 miliarde euro.

"Populatia Romaniei pare sa-si fi atins limita de indatorare, spre deosebire de cea din Ungaria sau Cehia", a punctat Lazea.

Oficialul Bancii Nationale a Romaniei a mai evidentiat ca saracia explica particularitatile sociale ale Romaniei, respectiv problemele care apar odata cu somajul, deoarece in lipsa unor active financiare, "chiar si o luna de somaj este un dezastru total".

Problema nu poate fi rezolvata prin dublarea veniturilor, ci prin cresterea productivitatii, care va avea loc doar odata cu imbunatatirea generala si masiva a sistemului educational.

"E un mit ca avem o forta de munca educata, bine calificativa. Daca investitorii ar vedea o productivitate mare (la romani, n.r.), nu ar avea nicio problema sa plateasca aceleasi salarii ca in Cehia sau Slovenia. Saracia nu poate fi rezolvata fara imbunatatirea generala si masiva a sistemului educational", a mai spus Lazea.

NewsIn

Ultimele stiri pe BankNews.ro: