Romanii sunt saraci si supraimpozitati

Data publicarii: 17-02-2010 | Actualitate

Gradul ridicat de indatorare si nivelul scazut al activelor financiare fac ca problema somajului sa devina mult mai acuta in randurile populatiei. Veniturile scazute ale populatiei sunt puse de Valentin Lazea, economistul-sef al BNR, pe seama productivitatii scazute din cauza unui sistem educational deficitar.

Romanii sunt de doua-trei ori mai saraci in active financiare (depozite, valuta, contributii la fondurile de pensii, asigurari si actiuni) decat cehii si ungurii, fapt ce explica de ce problema somajului in tara noastra devine mult mai acuta, potrivit economistului-sef al Bancii Nationale a Romaniei.

"Orice luna in afara serviciului este un dezastru total", a explicat Lazea situatia somerilor romani. In Romania, desi PIB este aproximativ egal cu al Cehiei si al Ungariei, activele financiare ale gospodariilor sunt de doua-trei ori mai mici, a aratat Lazea, bazandu-se pe un studiu publicat de UniCredit. El pune veniturile mici ale romanilor pe seama productivitatii scazute din cauza sistemului educational deficitar. "Este un mit ca avem forta de munca instruita si calificata. Sa nu credeti ca investitorii straini nu ar acorda salarii la nivelul celor din Cehia daca productivitatea ar fi ridicata", a mai spus Lazea.

Integral in Adevarul