Firmele platesc nejustificat impozit in avans

Data publicarii: 17-02-2010 | Finante-Banci

Firmele care si-au suspendat activitatea temporar ar trebui sa fie exceptate de la plata anticipata a impozitului pe profit, insa Codul Fiscal nu are o prevedere in acest sens, a declarat expertul in fiscalitate Gabriel Biris.

Legislatia in vigoare prevede ca, incepand de la 1 ianuarie 2010, toate companiile sa plateasca anticipat impozitul pe profit in fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obtinut in anul precedent, actualizat cu rata inflatiei si divizat la patru.
Biris sustine ca acesta reprezinta un cost suplimentar pentru companii,  greu de suportat, in special  de catre companiile mici.

"Contribuabilii nu ar trebui sa plateasca impozitul anticipat. Daca ne bazam pe principiul fiscalitatii, trebuie sa existe un impozit pentru ca el sa fie platit anticipat", a precizat Biris.

La randul sau, directorul Directiei Generale Impozite Directe din Ministerul Finantelor, Dragos Doros, a declarat ca o prevedere privind suspendarea platilor anticipate nu exista in Codul Fiscal, iar o regularizare a acestor plati se face la sfarsitul anului. "Ideea merita discutata, nu zic ca este buna sau rea, insa deocamdata nu exista", a conchis Doros.

Romania Libera