Separat sau impreuna. Banii cuplurilor din Romania

Data publicarii: 19-02-2010 | Lifestyle

Bani la comun sau fiecare cu cardul lui? Separat sau impreuna? Din moment ce am acceptat sa fim un cuplu, conform principiului dragostea nu se imparte la doi, pare ca si banii ar trebui sa aiba aceeasi soarta, respectiv sa fie impartiti si cheltuiti frateste.Depinde, ar putea fi un posibil raspuns. Separat dar impreuna, ar putea fi un altul. Gandul a initiat un experiment - cum gestionezi veniturile cand esti intr-o relatie si, mai ales, cum separi ceea ce e al meu de ceea ce e al nostru. Iata ce-a iesit.

Cum nu impartim fericirea pe din doua, nici facturile nu le facem nemteste

"Mama n-a avut banii ei, tata n-a avut banii lui, au fost intotdeauna banii nostri, pusi in ziua de salariu intr-un clasor chinezesc de timbre si cheltuiti apoi pentru nevoile, excursiile si poftele familiei. Sau, ca sa fiu sincera, mai mult pentru nevoile si poftele noastre, ale copiilor", spune Ioana, profesor de engleza.

Casatorita de 3 ani, ea nu crede in reteta impartirii pe din doua a veniturilor si cheltuielilor. "Nu stiu cum poate sa aiba cineva banii lui intr-o familie, sa aiba ceva pe care sa nu il imparta cu celalalt. Ne e groaza de socoteala la leu, de chiria facuta pe din doua, de banii mei si banii tai. Ce trebuia sa se intample cand el avea salariul mai mic decat al meu: sa se imbrace din Europa, iar eu din Mall, dupa cat ne permiteam fiecare? Dar acum cand e invers? Eu sa imi fac vacantele la Venus si el in Grecia? Ne place sa ne petrecem timpul impreuna, iar timpul petrecut placut inseamna, de cele mai multe ori, bani. Cum nu impartim fericirea pe din doua, nu putem sa platim nici factura pentru ea nemteste".

Separat dar impreuna

Cristian Niculescu, specialist in publishing la o agentie de publicitate din Bucuresti, isi imparte viata de cuplu in doua perioade: « in comunism si dupa ». « Pe vremea lui Ceasca am gospodarit banii in comun cu fosta nevasta. Ii puneam intr-o cutie, la secret, cam cum faceau toate cuplurile din perioada aceea. Ne obliga sa avem o pusculita comuna si situatia economica, eram tineri, nu castigam mare lucru si nici nu stiam sa ne chivernisim. Au aparut discutiile despre care, cat, cum cheltuie din "banii casei". Mi-am dat seama ca atunci cand apar discutiile despre bani dragostea zboara pe geam. Femeia mea avea unele "necesitati" care mie mi se pareau exagerate. Cam multe perechi de pantofi si zorzoane "de mare exceptie" (parerea ei). Creme, alifii, parfumuri scumpe de la bisnitari (cum li se zicea). Cand ramaneam fara bani (des) o suna pe mama ei ca sa ne aduca mancare. Dupa divort si "revolutie", la urmatoarele relatii, am pus piciorul in prag", marturiseste Niculescu, povestind si metodele prin care a realizat "schimbarea".

"Se stabilesc cheltuielile comune si se inscriu pe o lista (mancare, mobila, ustensile pentru casa, copil - da! stiu ca suna cinic). Saptamanal, sau la salariu, reglam balanta de plati. Invitatiile in oras le plateste cel care invita. Daca iesim de comun acord atunci achitam fifty-fifty sau, daca am/are chef fac eu/ea cinste. In rest, toale, pantofi, cadouri de aniversari si le plateste fiecare. Regula de baza e: daca vrei sa faci ceva singur(a), o faci pe banii tai. Inclusiv un concediu separat, in afara de vacanta planificata impreuna. Inevitabil te plictisesti daca iti petreci, integral, toate vacantele, cu acelasi om. Daca il iubesti si ai incredere poate pleca si singur o parte din concediu. Am vazut prea multe cupluri care mimeaza fericirea in concediu, asa cum o fac si in restul timpului".

Sistemul lui Cristi Niculescu functioneaza de 20 de ani si niciodata, spune el, "n-am mai avut discutii despre bani, generozitatea barbatilor sau despre ce mancam maine". "Partenerele mele s-au simtit mai autonome si mai responsabile, cheltuind pe spezele lor. Gata cu shoppingul de depresie! » E adevarat, mai spune publiictarul, ca poti face asta cand partenerii au venituri asemanatoare. "Asemanarea la caracter plus asemanarea la salarii egal LOVE! Suna cinic si mercantil, dar asa e. Iar daca ea e saraca, ajut-o in cariera, ca sa castige mai mult! Dar ce spun eu, barbatii se tem de femeile care castiga bani ».

Integral in Gandul

Ultimele stiri pe BankNews.ro: