Finante Personale: Trei figuri care au speriat pietele

Data publicarii: 19-02-2010 | International

Vizionari, minti diabolice, oameni cu un simt extrem al banilor sau toate acestea si multe altele la un loc. Orice calificative li s-ar pune, ei si-au castigat deja un loc in istoria capitalului si sunt multi care simt fiori pe sira spinarii doar cand le aud numele rostite. Prin mainile lor au trecut miliarde. Unii se bucura de respectul investitorilor. Altii au sfarsit rusinos.

George Soros - spaima Bancii Angliei

Intr-o eventuala antologie a marilor speculatii financiare (reusite!), Soros si-a rezervat deja rolul omului care a ingenuncheat puternica moneda britanica. Daca pentru americani exista lunea neagra sau joia neagra, pentru britanici calendarul s-a innegrit intr-o zi de miercuri (16 septembrie 1992). Speculand slabiciunile lirei si pariind pe scaderea valorii monedei britanice, Soros a investit 10 miliarde de lire (prin vanzare short - speculatorul vinde la un pret, sperand ca apoi sa poata rascumpara mai ieftin). Miscarea i-a adus, potrivit unor estimari, peste un miliard de dolari intr-o singura zi.

Speculator inspirat, Soros si-a construit averea ca manager de fond (Quantum Fund), cu care a reusit sa obtina randamente anualizate de trei ori mai mari decat plasamentele in S&P 500. A fost amendat consistent de justitia franceza pentru insider trading (tranzactii pe baza de informatii privilegiate), dar nu a mai fost acuzat penal pentru ca investigatiile au durat mai mult de 15 ani. Soros investeste constant si consistent in actiuni filantropice si a publicat o serie de carti despre economie si pietele de capital.

Bernard Madoff - marele Ponzi

Pe pietele financiare, escrocheriile de tip piramidal poarta  o eticheta: scheme Ponzi. Ponzi apar atunci cand castigurile acordate unor investitori sunt realizate nu din profitul inteligent obtinut de schema, ci din banii altor investitori intrati ulterior in mecanism. Cele mai cunoscute echivalente romanesti sunt Caritas sau FNI. Bernard Madoff a socat lumea financiara nu prin originalitate (in esenta, el s-a folosit de acelasi mecanism de inselare), ci prin tupeu. Estimarea oficiala a fraudei se apropie de 70 miliarde de dolari - un record  care face din Madoff cel mai costisitor escroc individual din istoria pietelor financiare. Fost oficial al Nasdaq si proprietar al uneia dintre cele mai importante firme de brokeraj de pe Wall Street, Bernie, cum ii spuneau asociatii, era nu doar bogat, ci si foarte respectat. Bine conectat mai ales in lumea celor care faceau regulile pietei de capital americane, Madoff a fost mai presus de orice banuiala. Steaua lui a cazut la scurta vreme dupa declansarea crizei financiare. Finalul? O condamnare de 150 de ani pentru 11 capete de acuzare.

Carl Ichan - rechinul preluarilor ostile

Mai putin cunoscut in Romania, Ichan este etichetat de editorii de la Investopedia drept miliardarul  care a declansat cele mai multe decizii ale autoritatilor de reglementare a pietei americane de capital (Securities and Exchanges Commision). Adept al preluarilor ostile, Carl Ichan cauta companii interesante, in care prin cumparari agresive devenea un fel de cui al lui Pepelea. Apoi invita la negocieri (cu spatele la zid, evident) executivii sau actionarii care voiau sa evite preluarea ostila a controlului companiei. Se spune ca executivi platiti cu salarii grase si preocupati mai mult de fotolii decat de performantele firmei tremura cand Carl Ichan da tarcoale companiilor pe care le conduc. Este adept al asa-numitelor proxy fight - un fel de lupta de gherila corporatista in care actionarii minoritari se aliaza pentru schimbarea managementului sau chiar impotriva actionarului majoritar. Din pricina strategiilor sale, SEC a revizuit regulamentele privitoare la publicizarea statutului de actionar semnificativ (peste 5%).

Romania Libera

Ultimele stiri pe BankNews.ro: