Firmele suspendate, puse sa plateasca impozit pe profit

Data publicarii: 19-02-2010 | Afaceri

Firmele care si-au suspendat activitatea in ultimele luni ar putea fi nevoite sa plateasca anticipat impozit pe profit in 2010, cu toate ca ele nu mai desfasoara niciun fel de activitate, in lipsa unei precizari explicite care sa le scuteasca de la plata unui impozit pe profit pe care nu il au. Potrivit legii, incepand de la 1 ianuarie 2010, toate companiile vor plati anticipat impozitul pe profit in fiecare trimestru, calculat la valoarea profitului obtinut in anul precedent, actualizat cu rata inflatiei si divizat la patru.

Societatile care si-au suspendat activitatea (inactivitate temporara pentru cel mult trei ani) exista, intocmesc balanta de verificare lunara si depun declaratii la Fisc. Profitul pe care aceste firme il vor obtine anul acesta va fi zero, dar potrivit legii privind plata anticipata a impozitului pe profit, ele ar trebui sa declare si sa plateasca o patrime din impozitul pe anul trecut, in lipsa unei precizari explicite. Astfel, un numar de cateva zeci de mii de companii ar avea de platit impozit pe profit anul acesta, chiar daca ele si-au suspendat activitatea si nu mai obtin niciun profit. 

Legea va lovi in firmele mici

Potrivit avocatului Gabriel Biris, plata anticipata a impozitului pe profit nu ar trebui sa se aplice si pentru firmele care au inregistrat profit in 2009 dar intre timp si-au suspendat activitatea, insa Codul Fiscal nu are o prevedere in acest sens. "Parerea mea este ca aceste firme nu ar trebui sa plateasca impozitul anticipat. Cand spun acest lucru, ma bazez pe principiul fiscalitatii. Trebuie sa existe un impozit, pentru ca el sa fie platit anticipat", a spus Biris. El a aratat ca aceasta situatie va lovi in principal firmele mici, dar si companiile care au avut un an bun in 2009, iar in 2010 vor fi nevoite sa plateasca anticipat impozitul la nivelul anului anterior, desi vor exista rezultate mai slabe.

Parvu: Este un atentat la proprietatea privata

Vicepresedintele Consiliului National pentru Intreprinderi Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR), Florea Parvu, ne-a declarat ca ceea ce vrea statul sa faca este un atentat la proprietatea privata. ''Plata anticipata a impozitelor e cea mai mare prostie pe care o putea face statul roman, mai ales in aceasta perioada foarte delicata pentru companii. Este si o prostie din partea agentilor economici sa plateasca anticipat impozitul pe profit. E ca si cum statul ar lua credite de la intreprinzatori, practic se imprumuta de la agentii economici in lipsa acuta de bani'', a declarat pentru Curierul National, Florea Parvu, care a adaugat ca este o ''masura abuziva din partea statului''.

In ceea ce priveste comportamentul firmelor in fata acestei legi, vicepresedintele CNIPMMR a mentionat ca vor fi companii care isi vor ascunde profitul tocmai pentru a nu plati bani statului. ''Vor fi companii care isi vor ascunde profitul, il vor da pe o factura, sau pe orice altceva, tocmai pentru a nu da bani in avans statului. Probabil unii agenti economici vor da statul in judecata, pentru ca este o masura abuziva si neavenita'', a subliniat Parvu.

Integral in Curierul National

Ultimele stiri pe BankNews.ro: